Biljka odoljen je odličan lijek protiv briga


Ljekovita biljka odoljen, odnosno valerijana (Valeriana officinalis) je biljka koja se koristila zbog svog opuštajućeg djelovanja još od vremena starog Rima. Ime dolazi od latinske riječi "valere” što znači ”biti dobro”. Grčki liječnik Galen upotrebljavao je tu biljku u liječenju zbog njenih aromatičnih i diuretskih svojstava, a kroz cijela dva stoljeća (od 1733. do 1936.) odoljen je bio među šest lijekova koji su se najviše propisivali u Americi i Europi.


Danas je znanost potvrdila što se davno pretpostavljalo, a to je velika prirodna ljekovitost odoljena u oblasti liječenja tegoba suvremenog načina života. U to spadaju stres, stresne situacije, velike napetosti i velike zabrinutosti.

Sastojci odoljena imaju blaga prirodna svojstva kao što su valtrat te djeluju anksiolitički i hipnotički.

Poseban učinak biljka odoljen ima u liječenju nesanice. Ona na prirodan način omogućuje dobar san te ne izaziva naviku ili ovisnost o upotrebi (za vrijeme sna omogućuje prirodnu regeneraciju cijelog organizma izmorenog iscrpljujućim mentalnim ili fizičkim radom, jakom zabrinutošću - kod anksioznosti, kod jutarnjeg umora nakon buđenja, naročito kod nesanica koje su izazvane nervozom).

Biljka se u obliku tinkture savjetuje svim osobama koje su sklone uzbuđenjima i brizi radi izvrsnog prirodnoga umirujućeg i relaksirajućeg djelovanja.

Pomaže i osobama koje se teško ”isključuju” od svakodnevnih briga.

Priprema čaja od odoljena: 2 žličice korijena odoljena prelijemo sa 4 decilitra hladne vode. Ostavimo tekućinu da odstoji 10 sati, nakon čega pijemo čaj u dozama 2 do 3 šalice dnevno.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi