Heljdino brašno u palačinkama i kolačima bogatoga je okusa, prhko i vrlo lako probavljivo.
Sastojci:
1 šalica heljdinog brašna
1 šalica crnog pšeničnog brašna za kolače
2 jušne žlice ulja
jedna šalica slada
jedna četvrtina žličice morske soli
voda
Priprema: Pomiješajte suhe sastojke. Dodajte ulje, slad i sol. Ulijte dovoljno vode da se napravi željena smjesa za palačinke. Dobro miješajte žlicom. Pokrijte smjesu gazom i ostavite preko noći na toplom toliko da počne fermentirati. To će pomoći palačinkama da uzađu i posvijetle. Ujutro ispecite palačinke i prelijte svaku umakom od jagoda.
Umak od jagoda
Sastojci:
3 šalice jagoda
3 Šalice vode
3-4 jušne žlice kuzua ili gustina
prstohvat morske soli
Priprema: Operite i očistite jagode, pa ih narežite na polovice. Stavite jagode u vodu i kuhajte. Smanjite vatru na srednje nisku. Posolite, pokrijte i lagano kuhajte 5-10 minuta ili dok jagode ne budu mekane. Rastopite kuzu ili gustin u malo hladne vode i umiješajte u jagode. Neprestano miješajte kako ne bi bilo grudica. Lagano kuhajte 3 do 5 minuta dok ne postane gusto.
Prelijte po palačinkama i poslužite vruće.
Mogućnosti: Nije li umak dovoljno sladak, možete staviti u njega malo sirupa ili ječmenog slada. Umjesto jagoda može se koristiti i sezonsko svježe voće kao što su jabuke, kruške, trešnje, breskve i borovnice. Suho pak voće mora biti natopljeno,, nasjeckano i kuhano duže od svježega. Ova se smjesa može uzeti i za pravljenje malenih tankih kolačića.
Nema komentara :
Objavi komentar