Sjeme piskavice je bogat izvor proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata
Među ljekovitim spojevima su kolin, trigonelin diosgenin, jamogenin, tigogenin i neotigogenin.
Od vrijednih minerala, sadrži bakar, željezo, magnezij i mangan.
Sastav u
100 grama
Nutritivna vrijednost
RDA
Kalorije
323 Kcal
16%
Ugljikohidrati
58.35 g
45%
Proteini
23 g
41%
Masti
6.41 g
21%
Kolesterol
0 mg
0%
Dijetalna vlakna
24.6 g
65%
Vitamini
Folati
57 µg
14%
Niacin
1.640 mg
7%
Piridoksin
0.600 mg
46%
Riboflavin
0.366 mg
28%
Tiamin
0.322 mg
27%
Vitamin A
60 IU
2%
Vitamin C
3 mg
5%
Elektroliti
Natrij
67 mg
4.5%
Kalij
770 mg
16%
Minerali
Kalcij
176 mg
18%
Bakar
1.110 mg
123%
Željezo
33.53 mg
419%
Magnezij
191 mg
48%
Mangan
1.228 mg
53%
Fosfor
296 mg
42%
Selen
6.3 µg
11%
Cink
2.50 mg
23%
Ljekovita svojstva piskavice
Postoji nekoliko načina upotrebe ovog korisnog sjemena.
U zapadnoj herbalnoj medicini, pije se u obliku čaja za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta.
Djelotvorna je i protiv alergija i peludne groznice.
Kada se koristi kao iscrpina ili prah, do izražaja dolaze njena dubinska svojstva te postaje vrijedan tonik i superhrana.
Stimulira metabolizam jetre i bubrega te općenito zagrijava tijelo.
Piskavica smiruje i liječi sluznicu dišnog, probavnog i urogenitalnog trakta. Snižava kolesterol u krvi već nakon 10 dana primjene.
Imate li problema s kolesterolom ili šećerom u krvi, neka vam piskavica bude među prvim izborima za uklanjanje ovih tegoba.
Piskavicom se ostvaruju odlični rezultati u liječenju dijabetesa. Uspostavlja ravnotežu šećera u krvi kod oba tipa dijabetesa zahvaljujući aminokiselini 4-hidroksi- izoleucin, koja kontrolira lučenje inzulina.
I moderna istraživanja podupiru tradicionalno korištenje piskavice u snižavanju i kontroliranju šećera.
Prema nekim navodima uzimanje 50 g piskavice na dan u prosjeku dovodi do 30-postotnog poboljšanja nalaza već u roku od 10 dana.
Popularna je i kod tretmana kardiovaskularnih problema, jer snizuje kolesterol i razine triglicerida te pomaže protiv ateroskleroze i stvrdnjavanja arterija.
U ovu je svrhu preporučljiva doza 10 do 20 g dnevno.
Piskavica u liječenju probavnog sustava djeluje na nekoliko načina: stimulira probavu, budi apetit i uklanja višak sluzi.
Svojim sluzavim sastojcima štiti i iscjeljuje probavnu sluznicu, smanjuje kolike i grčeve te pokreće crijeva.
Kao gorki tonik ima i povoljan učinak na jetru i slezenu poboljšavajući njihov metabolizam.
Koristi se kod teške probave, manjka apetita, slabosti, kolika, proljeva i povećanja jetre i slezene.
Kako je god pripremljena ili korištena, ima opor i gorak okus.
Piskavica za žene
Mada zvuči nevjerojatno, piskavica može ženama povećati grudi, jer sadrži fitoestrogen koji utječe na rast dojki i na zadržavanje vode u tkivu.
Osim za ljepotu, dobra je i za dojilje jer potiče proizvodnju mlijeka, umiruje dojenčad, opskrbljuje ih željezom i pomaže u dobivanju na težini.
Također, smanjuje tegobe PMS-a.
Zbog djelovanja na maternicu konzumirajte je par dana prije poroda, jer potiče kontrakcije i olakšava sam čin rađanja.
Osim što pomaže ženama, dobra je i za muškarce zbog diosgenina u svom sastavu. Diosgenin jača spolnu moć i liječi mnoge spolne probleme.
Vanjska primjena piskavice
Piskavica je veoma cijenjena i u vanjskoj primjeni.
Može se koristiti u obliku obloga za giht, teške čireve na koži, fistule, gnojenje kostiju i otvorene rane na nogama.
Kada se koristi za njegu kože, proljepšava i pomlađuje te uklanja nečistoće.
Kao tonik za kosu, pomaže kod ispadanja vlasi i liječi infekcije uzrokovane gljivicom Achorion Schonlein.
Kod ispadanja kose, masirajte glavu mljevenim sjemenom pomiješanim s maslinovim uljem.
Nema komentara :
Objavi komentar