Ljekoviti sastojci bijelog luka

Najpoznatiji antitrombotički sastojak bijelog luka je ahoin. Njegov efekt je bolji od djelovanja aspirina.


Aspirin djeluje antikoagulansno smanjujući stvaranje tromboksana. Ahoin ima to djelovanje, ali osim njega ima još sedam načina da spriječi zgrušavanje trombocita i stvaranje ugruška. Osim ahoina u crnom i bijelom luku je nađeno više sastojaka koji djeluju protiv grušanja krvi, među kojima je glavni adenozin.

Sastojci bijelog luka ne djeluju samo preventivno, oni imaju sposobnost da već formirane ugruške rastvore i poboljšaju cirkulaciju krvi.

Kako bijeli luk najbolje djeluje?


Dovoljno je da se dnevno pojede dva do tri češnja bijelog luka da bi se dobilo njegovo antitrombotičko djelovanje. Može da se jede sirov ili kuhan, a najefikasnije je ako se jede svakodnevno. Bijeli luk je mnogo efikasniji gnječen nego sjeckan. Gnječenjem se oslobađaju enzimi i alicin koji prelazi u ahoin. Kuhanjem se također oslobađa ahoin. Najbolje je da se kuha sa paradajzom ili drugim namirnicama koje oslobađaju kiselinu, pri čemu su dovoljne sasvim male količine tih namirnica. Ako se izgnječen bijeli luk prekrije sa malo votke i ostavi par dana da stoji nepokriven oslobađa se dosta ahoina. Na tome je zasnovan ruski narodni lek za razblaženje i čišćenje krvi. Postoje naučna istraživanja koja su potvrdila da narodni recept zaista djeluje. Poznata grčka salata oslobađa dosta ahoina. Kod nje se gnječen bijeli luk miješa sa sirom feta i maslinovim uljem.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi