Par činjenica o kolesterolu

Studije ukazuju da visoke razine 'dobrog kolesterola' mogu djelovati pozitivno na dužinu života i imunitet.


Naime, osim što ga uzimamo u hrani, kolesterol je i proizvod našeg vlastitog tijela. Jetra proizvede tri do šest puta više kolesterola nego što ga dobijemo u jajetu ili drugim životinjskim proizvodima.

Zašto ga proizvodi? Jer nam treba za izradu raznih hormona te stvaranje novih i popravljanje oštećenih stanica. Kolesterol koji uzimamo hranom se ne mora nužno pokazati u razinama kolesterola u krvi. Ovu masnu supstancu jetra odraslog čovjeka proizvodi u količini od nekih 1.000 miligrama dnevno. Oko 20% ukupnog kolesterola u organizmu dobijemo iz hrane. Ipak, o načinu prehrane, odnosno o količini i vrsti masti kojom se hranimo, ovisi proizvodnja kolesterola.

Sadržaj kolesterola u 100 g nekih namirnica:

punomasno kravlje mlijeko – 14 
tučeno vrhnje, 30% masti – 111 
punomasni sir – 105 
maslac – 225 
pileća jetra – 500 
goveđa jetra – 270 
svinjska jetra – 260 
teleći ili janjeći mozak – 2.200 
jetrena pašteta – 150 
kobasice (prosjek) – 96 
piletina (osim bijelog mesa) – 110 
hobotnica – 170 
škampi – 200 
teletina srednje masna bez kosti – 68 
svinjetina srednje masna bez kosti – 60 
janjetina srednje masna bez kosti – 71 
govedina srednje masna bez kosti – 68 
jedno kokošje jaje – oko 200 mg kolesterola

Kako smanjiti povišeni kolesterol?


Mnogi danas pate od povišenog kolesterola, ali na sreću tu su jako dobri i efikasni prirodni lijekovi kojima možete da regulirate razinu kolesterola u krvi.

Jedan jako efikasan prirodni lijek protiv povišenog kolesterola.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi