Ciklu možete konzumirati u kuhanom ili sirovom obliku. Tokom kuhanja cikla na žalost gubi neke vrijedne sastojke, zbog toga sirova cikla ima najveća terapeutska svojstva.
Evo nekoliko zdravih i ukusnih recepata od cikle.
Borsh – Ruska juha od cikle
Ovo je tradicionalna ruska juha od cikle koja ima ugodan slatkasto – kiselkasti okus, te je nevjerojatno hranjiva, ukusna i zdrava.
Može se pripremiti kao osvježavajuća ljetna juha sa dodatkom rajčice i svježeg začinskog bilja, ili kao zimska juha sa dodatkom kiselog vrhnja.
Sastojci:
• 2 velike cikle
• ½ glavice kupusa
• 5 krumpira srednje veličine
• 3 mrkve srednje veličine
• 2 paradajza (opcionalno)
• šaka začinskog bilja (tradicionalno za borsh se koriste peršin i kopar), sitno isjeckanog
• sok jednog limuna
• domaće kiselo vrhnje (po želji)
• 1 žlica šećera
• 2 žličice soli
Ciklu ogulite, narežite na sitne kockice i kuhajte u velikom loncu sa 3 L vode dok ne postane mekana. U lonac sa ciklom dodajte fino narezan kupus, krumpir i mrkvu koje ste narezali na kockice. Kuhajte, dok povrće ne postane mekano. Ciklu ogulite, naribajte, prelijte sa 500 ml vrele vode i ostavite da odstoji 5-10 min. Kada je povrće u loncu kuhano, ugasite vatru, dodajte sok jednog limuna, sol i šećer, rajčicu, izrezanu na sitne kockice, i začinsko bilje. U lonac iscijedite samo sok od cikle, koristeći sitno cijedilo.
Juhu možete poslužiti sa žličicom kiselog vrhnja.
Kisela cikla na sirovojelski način
Sastojci:
• 2 cikle
• 1 svježi čili
• 1 čaša rižinog octa
• 1/4 čaše smeđeg šećera
• 1 svježi lovorov list
• 1/2 žličice papra
• Sol
Ciklu operite, ogulite i tanko narežite. Stavite u staklenku. U loncu zakuhajte ocat, nasjeckani čili, šećer, papar i lovorov list te prelijte preko cikle.
Držite ciklu na tamnom i hladnom mjestu. Ovako pripremljena cikla ima rok trajanja mjesec dana.
Pikantna cikla sa češnjakom
Sastojci:
• 2 cikle
• 3-4 češanja bijelog luka
• majoneza veganska
• sol
Neoguljenu ciklu kuhati u vodi sa malo octa dok ne postane mekana, izvaditi iz vode, ohladiti, oguliti i sitno naribati, te promiješati sa zgnječenim ili naribanim češnjakom, majonezom i soli.
U ovako pripremljenu salatu možete dodati ribani sir, drobljeni orah ili grožđice, možete namazati na kruh ili servirati uz druga jela. Salatu može stajati u hladnjaku nekoliko dana.
Bogata ruska salata od cikle (na vegetarijanski način)
Sastojci:
• cikla - 1 kg
• mrkva - 1 kg
• sir ili tofu - 500 g
• krumpir - 1 kg
• veganska majoneza ili mileram ili jogurt
Povrće operite u hladnoj vodi, svaku vrstu kuhajte posebno dok ne postane mekano. Izvadite iz vode i dobro ohladite, te ogulite. Svaku vrstu povrća naribajte u posebnu zdjelu i podijelite na dva dijela. To isto napravite sa sirom. Na tanjuru slažite redom povrće sloj po sloj: krumpir, majoneza, mrkva, majoneza, sir, majoneza, cikla, majoneza. Ponovite još jednom, te zadnji sloj cikle premažite majonezom i po želji ukrasite peršinom.
Umjesto majoneze možete napraviti umak od milerama i jogurta, tako da promiješajte mileram i jogurt, dodajte sol, šećer, papar, kurkumu, asafoetidu, crnu sol i druge začine po želji.
Salatu možete držati pokrivenu u hladnjaku nekoliko dana.
Nema komentara :
Objavi komentar