STOLISNIK - Achillea millefolium

Ljekoviti dijelovi biljke: Cvatuća biljka (bez korijena) - Millefolii herba

Ljekovite i djelotvorne tvari: Stolisnik prije svega sadrži gorku tvar ahilein i eterično ulje s plavim ugljikovodikom azulenom. Istraživanja su pokazala da ulje stolisnika djeluje na sprečavanje razvoja klica. To eterično ulje sadržano je znatno više u cvjetovima nego u listovima. Djelovanje ulja stolisnika na sprečavanje razvoja klica od istog je značenja kao ulje timijana, odnosno, eterično ulje luka. Ulje stolisnika sadrži nadalje još cerotinsku kiselinu, cerilni alkohol, oleinsku kiselinu, linolensku kiselinu i dr. Od ostalih ljekovitih i djelotvornih tvari stolisnik sadrži sterin, palmitinsku, salicilnu, mravlju, octenu kiselinu.

Recept

Komovica sa stolisnikom. Stolisnik je prilično rasprostranjena biljka u našim krajevima. Preporuča se staviti 50 g svježih biljaka u cvatu u bocu, zaliti l litrom komovice i ostaviti macerirati tridesetak dana, te procijediti. Pripravak dobro djeluje za jačanje unutarnjih organa, liječi hemoroide. Kneipp, za istu svrhu, preporučuje vino sa stolisnikom. Približna količina svježeg bilja za maceraciju na 1l vina je također 50 g. Preporučljiva dnevna količina za uzimanje vina je 2 puta po 0,2 dl prije jela.

Ljekovita svojstva i primjena: Zbog eteričnog ulja i gorkih tvari stolisnik se ubraja u skupinu mirisno-gorkih biljaka (Amara aromaticd), te kao takav ima primjenu u liječenju želuca, za poticanje teka i za olakšanje crijevnih i žučnih tegoba. Eterično ulje koje sadrži azulen ima dezinfekcijsko djelovanje te dobro utječe na upale i smirivanje grčeva. Značajna količina kalija potiče — zajedno s drugim ljekovitim tvarima - rad bubrega, pa je stolisnik vrlo primjeren za proljetne i jesenske kure, obično kao sastavni dio čajnih mješavina. Osim toga, zaustavlja unutarnje i vanjsko krvarenje (iz pluća, crijeva, nosa, maternice, bubrega).

Osim toga, primjenjuje se protiv glavobolje, noćnih grčeva u nogama (potkoljenici), protiv glista, kod prejakih menstruacija, slabokrvnosti, bijelog pranja u mladih djevojaka te za liječenje prišteva, gnojnih rana, krvarenja.

Prema legendi, kentaur Hiron je uputio Ahila i njegova prijatelja Patrokla u način liječenja rana stolisnikom. Vjerojatno ta biljka, koju su upotrebljavali stari Grci i koju navodi Dioskorid, nije potpuno ista kao naš stolisnik jer u južnim krajevima Europe rastu neki njegovi bliski srodnici. Zanimljivo je, da su nekada umjesto hmelja dodavali stolisnik i u pivo.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi