SLADIĆ - Glycyrrhiza glabra

Ljekoviti dijelovi biljke: Bere se korijen (Liquiritiae radix) koji se iskapa u ožujku i travnju ili u listopadu i studenome.

Ljekovite i djelotvorne tvari: Glavna ljekovita tvar je glicirizin, tvar slada od šećera 50 puta, koja ima jednaka svojstva kao saponin, neotrovna je, a njezino djelovanje očituje se u rastvaranju i lakšem izlučivanju sluzi. Ta ljekovita tvar ne uzrokuje nikakav nadražaj na sluznicu. Korijen nadalje sadrži dušične spojeve, malo tanina, masti, mnogo škroba, eterično ulje, gorke tvari, asparagin, malo oksalne kiseline, smole i flavonoide.

Ljekovito djelovanje: Sladić se ubraja u najstarije ljekovite biljke u povijesti te je već s pohvalom spomenut kao sredstvo za liječenje kašlja u jednom staroegipatskom papirusu, oko 3000, godine pr. n. e. Dok Hipokrat primjenjuje korijen samo izvana, kod Teofrasta iz Erezosa, Dioskurida a također i kod Plinija, preporuča se kao sredstvo protiv kašlja kod tuberkuloze pluća i kao sredstvo za liječenje želuca. Korijen sladića i od njega dobiveni sok smiruje upale i grčeve. Koristi se u liječenju kašlja, kod gastritisa i čira na želucu. Korijen je čest sastojak čajeva protiv kašlja i nagomilavanja sluzi, a i čajeva za želudac. Koristi se i sam korijen sladića bez dodataka kao blago sredstvo za čišćenje.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi