Pored toga što je dobar začin, treba znati da je sirovi peršin dobar u liječenju slabokrvnosti, odnosno anemije. Glavni razlog ljekovitosti peršina je vitaminom C, kojim peršin obiluje, a znamo da taj vitamin olakšava apsorpciju željeza. On pojačava aktivnost i izlučivanje želuca, poboljšavajući tako probavu i na kraju apsorpciju minerala i ostalih tvari koje želudac treba da razgradi.
Peršin ima i opuštajuće djelovanje na probavni sustav što dovodi do manje nadutost i dispepsije.
Kao diuretik peršin poboljšava lučenje tekućine iz organizma pa tako i izlučivanje otrovnih tvari.
On je odličan lijek za artritis i giht. Čaj od sjemenki peršina opušta glatke mišiće u cijelom tijelu i olakšava probleme sa glavoboljom, migrenu, astmu, grčeve u trbuhu i iritaciju mjehura. Peršin potiče krvotok i dobro djeluje na živčani sustav, te ublažava letargiju i anksioznost.
Vanjska upotreba peršina
Za vanjsku upotrebu peršina tijekom laktacije koristimo zdrobljeno lišće koje stavljeno na dojke čime ublažavamo oticanje i sprečavamo apscese. Uz to peršin ublažava ubode insekata i dobar je antiseptički oblog za posjekotine i rane.
Jedan dobar lijek od peršina protiv bakterija, naročito protiv zloglasne Escherichie coli
Pripremite lijek na sljedeći način: Korijen peršina operite, pa ga sameljite na mašinu. Isto tako uradite i sa limunom, a kasnije sve zajedno izmiješajte, te u smjesu stavite 20 dekagrama meda i 2 decilitra maslinovog ulja. Spremite lijek u čistu staklenku.
Sastojci za ovaj prirodni lijek su: 25 dkg korijena peršina, 25 dkg limuna s korom, 20 dkg meda i 2 dcl maslinovog ulja.
Primjenjujte lijek na sljedeći način: Uzimati jednu veliku žlicu prije doručka, jednu prije večere, dok se sve ne potroši.
Nakon uzimanja lijeka, potrebno je uraditi nalaze, a u slučaju da je bakterija još uvijek prisutna, ponoviti uzimanje još jedne doze lijeka.
Nema komentara :
Objavi komentar