Obični tetrljan ili macina trava


Ova vrlo djelotvorna ljekovita biljka, cijenjena još od antike, danas je gotovo zaboravljena. Egipćani su je koristili kod bolesti dišnih organa a Dioskorid ju je preporučao za brojne bolesti kod kojih je koristimo i danas. Pored dimnjače, maslačka, turice i artičoke, vrlo je djelotvorna kod jetrenih tegoba. Jednako je tako značajna i njezina primjena kod kroničnih katara dišnih organa i pri kašlju.


Zelene dijelove beremo prije nego što se otvore cvjetovi i sa stabljika skinemo listove. Kvalitetna droga sadrži malo dijelova stabljike. Osušena ima tek blag miris. Okus je aromatičan, pomalo oštar i slan, kasnije izrazito gorak.

Stanište biljke i rasprostranjenost: Raste na suhim livadama, uz putove, na siromašnim tlima, po ruševinama.

Srodne vrste: Na toplim kamenitim obroncima i krškim pašnjacima raste njegov najbliži srodnik, bijeli tetrljan (Marrubium incanum Desr.) s vrlo dlakavim listovima i manje gorkih tvari. Ne koristi se u liječenju.

Djelovanje biljke i upotreba u liječenju: Uglavnom djeluju gorke tvari, medu njima prije svega marrubiin. Potiču izlučivanje žlijezda dišnih i probavnih organa. Droga utječe na jetru i pospješuje nastanak žuči. Aktivne tvari običnog tetrljana utječu i na maternicu i poboljšavaju rad jajnika. Poznato je i da obični tetrljan djeluje na srce i žile te normalizira optok krvi. Upotrebljavamo ga i kod bronhitisa. Pri upalama želuca i crijeva pored gorkih tvari djeluju i trjeslovine. Kod slabog rada jetre i žučnog mjehura brzo dolazi do poboljšanja probavnih poremećaja. Obični tetrljan izrazito pomaže pri slabokrvnosti do koje dolazi zbog poremećaja sluznice želuca, jetre i koštane srži. Njegovu primjenu preporučujemo kod preslabe menstruacije, kroničnih kožnih ekcema i srčanih poremećaja na živčanoj osnovi.

Čaj od tetrljana: Od jedne do dviju čajnih žličica droge spravljamo oparak koji treba odstajati 5 minuta. Na dan pijemo po tri do četiri šalice čaja, medom ga sladimo samo kod kašlja.

Moguća neželjena djelovanja biljke nisu poznata.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi