Crni sljez ili divlji sljez


Ljekovita snaga sljeza poznata je još od davnine. Razne vrste sljeza omiljene su u narodnoj medicini, gdje se koriste i cvjetovi i zeleni dijelovi. Možemo koristiti i ukrasne vrtne sljezove,jer sadrže velike količine sluzi.


MALVAE FLOS: Cvjetove ubiremo od lipnja do listopada i sušimo u sjeni. Čuvamo ih u dobro zatvorenim posudama. Imaju jedva primjetan miris i izrazito sluzav okus.

MALVAE FOLIUM: Listove crnog sljeza ubiremo u doba cvatnje. Valja pripaziti da nisu zaraženi gljivicama. Kod malog sljeza s manjim, svijetlo-ružičastim cvjetovima, ubiremo cvatuće mladice.

Stanište sljeza i rasprostranjenost: Crni je sljez rasprostranjen na neobrađenim tlima, uz putove, na zidovima, njivama, livadama, od nizine do planinskog pojasa. Mali sljez uspijeva na pognojenu tlu, pa ga nalazimo u blizini čovjekovih prebivališta, uz putove, u vrtovima, njivama i vinogradima.

Srodne vrste sljezu: Za uporabu u domaćinstvu ubiremo cvjetove svih vrsta sljezova koji rastu u nas. Na moru raste mauritanijski sljez Malva mauritiana L. (Malva sylvestris subsp. mauritiana) koji je vrlo sličan crnom sljezu, samo što ima manje, intenzivnije obojene cvjetove. Ta se vrsta najčešće uzgaja radi dobivanja droge.

Djelovanje sljeza i upotreba u medicini: Ove vrste sljeza koristimo kao i bijeli sljez, kod upala usne šupljine i ždrijela, kod kašlja, zajedno s ostalim drogama, kod bolesti i preosjetljivosti kože, kod njege dojenčadi i bolesnika.

Čaj od sljeza: Dvije čajne žličice smrvljene droge prelijemo hladnom vodom i ostavimo da odstoji nekoliko sati. Isprva ljubičast, čaj brzo izgubi boju. Prije uporabe napitak grijemo. Koristimo ga i za ulkusnu kuru. Kod ulkusne kure svako jutro prije ustajanja, na prazan želudac, u razmacima i manjim gutljajima, pijemo veliku šalicu umjereno toplog čaja. Pritom 5 minuta ležimo na leđima, 5 minuta na lijevoj strani, 5 minuta na trbuhu i konačno 5 minuta na desnoj strani. Time postižemo to da cijeli želudac ostaje obložen sluzima koje štite njegovu sluznicu. Postupak je dugotrajan a kod redovitog uzimanja dovodi do poboljšanja znakova bolesti, pa čak ozdravljenja. I od listova ili mješavine listova i cvjetova možemo spraviti čaj.

Izvana čaj koristimo za grgljanje, ispiranje, za kupke i njegu kože.

Moguća neželjena djelovanja sljeza: Nema nuspojava. Vrlo prikladna droga za široku uporabu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi