Ljekovita biljka - Žuti kokotac


Žuti je kokotac u antici bio cijenjena ljekovita biljka. Hipokrat ju je preporučivao za liječenje čireva. Naše su bake protiv moljaca u ormare stavljale osušenu zelen. Omiljena je ispaša za pčele.


Cvatuću zelen od vrsta sa žutim cvjetovima ubiremo tako da droga sadrži što manje dijelova stabljike. Polagano je sušimo u hladu, nikada pri umjetnim izvorima topline jer se tijekom sušenja gube aktivne tvari. Suhu drogu čuvamo u dobro zatvorenim posudama. Ugodno miriše na med, a u ustima je sluzava.

Raste na šljunkovitim, grmovitim područjima, na obrađenim tlima, starim zidovima i uz putove.

Srodne vrste: Crvena djetelina (Trifolium pratense L.) srodnik je žutog kokotca. Osušeni cvjetovi kao i cvjetovi vrsta s bijelim cvjetovima često se koriste u narodnoj medicini, kod reume i uloga, kašlja, jetrenih tegoba, za jačanje i čišćenje krvi. Droga sadrži trjeslovine, izoflavone i druge fenolne spojeve. Flavoni su osobito važni zbog estrogenog djelovanja.

Ranjenik (Anthyllis vulneraria L.) je rasprostranjen posvuda. Osušeni cvjetovi koriste se u narodnoj medicini. Već i latinski naziv »vulneraria« govori da se kod ljudi i životinja koristila za liječenje rana. Čaj i danas koristimo za ispiranje rana i obloge. Djelotvorna je i mješavina s listovima trpuca. Iznutra je koristimo kod slabog želuca.

Djelovanje biljke i upotreba u liječenju: Djeluje antiflogistički, sprječava nastanak edema i potiče cirkulaciju krvi i limfe. Koristimo ga kod svih tegoba koje su posljedica kronično slabog rada vena, kao što su noćni grčevi u listovima, otežale noge, svrbež i otekline nogu. Osim toga, koristimo ga kao dodamo sredstvo pri liječenju upala krvnih žila, nakon tromboze, kod hemoroida i zastajanja limfe. Uz kumarine djeluju i flavonoidi koji utječu na oštećene stjenke žila.

Dikumarol, koji u drogama koje sadrže kumarine nastaje pod utjecajem bakterija, sprječava nastanak protrombina i drugih čimbenika za zgrušavanje krvi te smanjuje nastanak krvnih ugrušaka (trombova). Poznato je da kumarin iz enzimskog kompleksa izbacuje vitamin K i tako posredno djeluje antikoagulativno (suprotno od heparina). Pripravke od žutog kokotca koristimo izvana kod tupih ozljeda, uganuća i potkožnih modrica. Čaj i obloge koristimo i kod upala žlijezda, prsa, upala zglobova i reumatskih bolova, čireva i otvorenih rana na koži te za ispiranje rana. Učinkovito djeluje i kao diuretik. Svojim karakterističnim mirisom ta biljka uspješno tjera iz ormara moljce i druge insekte.

Čaj od žutog kokotca: Dvije čajne žličice droge spravljamo kao oparak koji treba odstajati pokriven 10-15 minuta. Pijemo po dvije do tri šalice na dan. Takav je čaj dobar dodatni lijek kod svih navedenih tegoba, a možemo ga koristiti i za ispiranje rana.

Mast od žutog kokotca: Mast spravljamo kao dodatak čaju za sprječavanje upala proširenih vena i kod modrica.

Kupelji od žutog kokotca: 100 g suhe droge spravljamo kao oparak koji treba odstajati 15 minuta. Iscrpinu dodajemo kupelji u kadi. Kad ga koristimo kod bolesti vena, pazimo da kupelj nije prevruća. Osvježava i okrjepljuje.

Moguća neželjena djelovanja biljke: Kod primjene se treba držati točno navedenih količina. Kumarin u većim količinama uzrokuje glavobolju i povraćanje.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi