Ljekoviti - Pravi lan


Lan je 7000 godina stara kulturna biljka koja se danas uzgaja u cijelom svijetu. O njezinoj starosti govori i sam naziv, jer je u svim indogermanskim jezicima gotovo identičan. Iskopavanja u srednjoj Europi pokazuju da se prerađivao još u neolitiku i da su se od njega izrađivale tkanine. Tada je vjerojatno bila poznata i ljekovita moć njegovih sjemenki. Pouzdane podatke o medicinskom korištenju lana kod upala dišnih organa te želučanih i crijevnih bolesti otkrivamo tek kod antičkog grčkog liječnika Hipokrata.


LINI SEMEN: Za drogu uzimamo dobro osušeno laneno sjeme dozrijeva u rujnu. Čuvamo ga u staklenim posudama, u hladnom prostoru. Upotrebljavamo cijelo ili mljeveno sjeme. Mljeveno sjeme vrlo brzo postaje užeglo, pa ga uvijek meljemo neposredno prije uporabe.

LINI OLEUM: Hladno prešano ulje ima svijetlu do tamnožutu boju, rijetko je tekuće i ima karakterističan miris. Godišnja svjetska proizvodnja iznosi milijun tona ulja. Laneno ulje sušivo je ulje, nanijeto u tankom sloju osuši se za 24-36 sati i stvara tvrdu prozirnu prevlaku. To je posljedica oksidacijskih procesa višestruko nezasićenih masnih kiselina.

PLACENTA SEMINIS LINI: Lanenu pogaču, koja preostaje nakon prešanja ulja možemo koristiti izvana, za obloge. Zbog ostataka ulja i ona brzo postaje užegla.

Lan se najviše proizvodi radi vlakna za izradu plama. Rijetko ga pronalazimo kao samoniklu biljku. Za drogu i izradu ulja najviše se kultivira u Argentini i Egiptu.

Srodne vrste lanu: Divlji lan (Linum catharticum L.) s razgranatom stabljikom i sitnim bijelim cvjetovima raste u nas na suhim livadama, u svijetlim šumama i na obrađenim tlima. Kako govori i latinski naziv, zelen čisti crijeva. Sadrži gorke tvari, trjeslovine, eterično ulje i smole. Koristio se kod uloga i zadržavanja tekućine u tijelu, danas se više ne preporučuje. Kod nas raste još vrsta lana sa žutim, modrim, crveno-ljubičastim i bijelim cvjetovima koje ne koristimo za liječenje.

Djelovanje lana i upotreba u liječenju: Laneno je sjeme, cijelo ili mljeveno, blago sredstvo za čišćenje crijeva i zaustavljanje proljeva. Glavne su aktivne tvari sluzi, a kod mljevena sjemena i ulje. Bolesnici s osjetljivom sluznicom želuca teže podnose mljeveno sjeme. U crijevima zbog bubrenja sluzi dolazi do povećanja volumena i pritiska na stjenke crijeva, što potiče i ubrzava crijevnu peristaltiku, zbog sluzi i ulja cjelokupna masa lakše klizi. Praktično se djelovanje počinje osjećati nakon nekoliko dana. S druge strane, laneno sjeme djeluje protiv upala u usnoj šupljini i ždrijelu, kao i kod upale sluznice želuca i crijeva. U tom ga slučaju više sati držimo u hladnoj vodi, kako bi se sluzi odvojile od sjemena. Sluzi prekrivaju upaljene i nadražene sluznice, umanjuje se prokrvljenost upaljenih dijelova i normalizira izlučivanje žlijezda sluznice. Proljev i bol malo-pomalo se povlače. Ulje izvana koristimo u obliku obloga kod ekcema, psorijaze, kožnih osipa, a iznutra kao blago sredstvo za čišćenje crijeva. Manje je upotrebljivo kao jestivo ulje, jer ubrzo postaje užeglo. Od lanenog se ulja proizvodi firnis, tradicionalni dodatak lakovima i bojama. Sve važnijima postaju proizvodi koji nemaju štema otapala, osobito za alergičare. I lanene tkanine od dugih vlakana koja nisu krhka i stvaraju malo prašine važne su za izradu posteljine pogodne za osobe koje muče alergije na prašinu.

Kod zatvora koristite lan: Jednu do dvije žlice cijelih ili mljevenih sjemenki miješamo s jednom žlicom mliječnog šećera, medom ili marmeladom od šljiva. Uzimamo dva do tri puta na dan.

Čaj od lana: Dvije do tri čajne žličice cijelih sjemenki 6-8 sati držimo u šalici vode. Sluzavi čaj ocijedimo, malo ugrijemo i pijemo u manjim gutljajima, tri do četiri puta na dan kod upale crijeva.

Vanjska primjena u liječenju: Za obloge koji trebaju dugo ostati topli, laneno sjeme u platnenoj vrećici prelijemo vrućom vodom. Kod polaganja na oboljele dijelove trebamo pripaziti da oblozi nisu prevrući. Koristimo ih kod bolova u mišićima, zglobovima i živcima te kod žučnih kolika i kožnih čireva.

Moguća neželjena djelovanja lana nisu poznata. Droga je i u jednom i u drugom obliku prikladna i za djecu i za onemoćale osobe.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi