Ljekovita biljka - Dvogodišnja pupoljka


Ta veličanstvena biljka potječe iz Sjeverne Amerike. Danas je rasprostranjena gotovo posvuda a svijetu. U Europi se još u 17. stoljeću rasprostranila uz putove, uz obale rijeka i po nasipima. Zbog povećana turgora u lapovima i laticama, žuti cvjetovi ugodna mirisa otvaraju se tek u mraku. Ta biljka ni u medicini ni u narodnim metodama liječenja dugo nije imala osobitu važnost. Za vrijeme Drugog svjetskog rata ponegdje su je pokušavali uzgajati kao povrće. Masno ulje od sjemenaka pupoljke danas postaje važno kao prirodni izvor esencijalnih, tijelu neophodno potrebnih masnih kiselina.


OENOTHERAE OLEUM: Ulje iz sjemenki možemo nabaviti u ljekarnama.

OENOTHERAE FOLIUM: Listove ubiremo u vrijeme cvatnje.

Stanište biljke i rasprostranjenost: I u nas ponegdje raste uz putove, ruševine, uz obale, na starim zidovima i željezničkim nasipima. Ta dvogodišnja biljka doseže i do visine od dva metra a svojim je cvjetovima ugodna mirisa lijep ukras prirodnih vrtova. Privlači mnoge noćne kukce, oni oprašuju cvjetove koji se otvaraju u mraku.

Srodne vrste: I razne vrste vrbolike (Epilobium L.), koje su srodnici pupoljke, u posljednje su vrijeme postale važne za liječenje povećane prostate. Daljnja istraživanja pokazat će je li to opravdano. U narodnoj medicini koristimo ih kao blagi diuretik kod tegoba s mjehurom.

Djelovanje biljke i upotreba u narodnoj medicini: Već neko vrijeme klinička je medicina usmjerena na proučavanje nezasićenih masnih kiselina. Te masne kiseline potrebne su organizmu za izgradnju bioloških membrana i mijelinskih ovojnica živaca te nastanak tkivnih hormona. Ti tkivni medijatori osobito su važni za imunološke reakcije organizma, nastanak upalnih procesa, zgrušavanje krvi i mnoge druge procese. Stoga je razumljivo zašto pripravke s velikom količinom nezasićenih masnih kiselina koristimo za liječenje tako brojnih i raznovrsnih bolesti, kao što su neurodermids (atopični dermatitis), predmenstrualni sindrom i reumatski artritis, kao dijetetik kod visokog tlaka i povišenog kolesterola, kroničnog umora i dijabetičkih neuropatija.

Čaj: Od dviju čajnih žličica droge od listova i šalice vode spravljamo oparak. Pijemo po tri šalice čaja, najčešće u obliku kure.

Moguća neželjena djelovanja: Neželjena djelovanja zasada nisu poznata. Kod primjene ulja tek je u malobrojnim slučajevima dolazilo do prolaznih probavnih tegoba i glavobolja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi