Gorki trolist ili gorka trava


Gorki je trolist u narodnoj medicini vrlo cijenjen kod povišene tjelesne temperature, migrene te kod probavnih poremećaja. Troperasti listovi podsjećaju na listove djeteline. Nekoć se često koristila za sprječavanje zaraznih bolesti.


Listove ubiremo u doba cvatnje. Osušena droga gotovo nema miris, a okus je izrazito gorak.

Stanište i rasprostranjenost: Raste po močvarama, močvarnim livadama, uz vodene jarke.

Srodne vrste: Po sadržaju djelatnih tvari bliska je sa sirištarama.

Djelovanje biljke i upotreba u liječenju: Gorki trolist potiče izlučivanje želučanih žlijezda, djeluje kod kronične upale želučane sluznice, osobito kad nastane kao posljedica pomanjkanja kiseline (subacidni ili anacidni gastritis) te kod žgaravice. Poboljšava apetit i djeluje kao tonik. Katkada ga s popriličnim uspjehom koristimo protiv migrene. Iako nema točnih podataka o tome snizuje li tjelesnu temperaturu, u narodnoj se medicini uporno upotrebljava upravo u takvim slučajevima, uz čvrsto vjerovanje u njegov učinak. Kod gripoznih bolesti s povišenom temperaturom djeluje vrlo blagotvorno. Zbog gorkih tvari utječe i na jetru, kao i na žučni mjehur. Trjeslovine ublažavaju proljeve koji su posljedica abnormalnog vrenja u crijevima zbog slabe crijevne flore.

Čaj od gorke trave: Jednu čajnu žličicu droge 4-5 sati držimo u hladnoj vodi, grijemo do vrenja i ostavljamo da odstoji 5-10 minuta. Za poticanje probave, pola sata prije jela pijemo po pola do jedne šalice ne prevrućeg čaja. Možemo ga spravljati i kao oparak.

Moguća neželjena djelovanja: Kod preporučene uporabe ne očekuju se nikakve nuspojave.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi