Jelovnik za osobe koje boluju od dijabetesa


Šećerna bolest nije izlječiva, ali se može držati pod kontrolom uz odgovarajuće lijekove i prilagođenu, pravilnu ishranu. Koje namirnice se preporučuju, a koje treba izbjegavati?


U ishrani dijabetičara veoma je važan izbor pravih namirnica i dijete koja će omogućiti da se unose svi neophodni nutritivi, a da se u isto vrijeme nivo šećera u krvi održi u granicama normale.

Jelovnik oboljelih od šećerne bolesti veoma je raznovrstan i sadrži sve vrste namirnica (kao i kod zdravih ljudi). Iz ishrane se jedino izostavljaju šećer i slatkiši (bombone, kolači, keks, med...), ograničava se upotreba kruha i proizvoda od brašna (tjestenine), a razlog za to je činjenica da ove namirnice imaju visok sadržaj ugljikohidrata (šećera i škroba).

Meso, riba i jaja

Dijabetičari mogu da jedu sve vrste mesa, ali u njihovoj ishrani trebalo bi da prevladavaju ona posnija poput telećeg, junećeg, konjskog, pilećeg, kokošjeg i purećeg mesa. Iznutrice treba izbjegavati, naročito mozak, jezik i bubrege, jer sadrže previše masnoća.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Preporučuje se konzumiranje obranog i acidofilnog mlijeka, jogurta (može i voćnog ako je dijetalan), kefira i posnih sireva.

Riba

Preporučuju se sve vrste riječne i morske ribe, dok morske plodove, a naročito školjke treba izbjegavati.

Jaja

Dijabetičarima se savjetuje konzumiranje bjelanaca jer su žumanca bogata mastima.

Zdrave, masnoće

Namirnice koje sadrže nezasićene masne kiseline trebalo bi da budu redovno zastupljene na meniju dijabetičara - plava morska riba, maslinovo, sojino, laneno i ulje kikirikija.

Kruh i tjestenine

Proizvode od bijelog brašna trebalo bi zamijeniti onima od integralnog, čiji unos također mora biti strogo kontroliran.

Povrće je najvažnija hrana za dijabetičare

Neke vrste povrća sadrže veću količinu ugljikohidrata, pa se njihov unos mora ograničiti (grah, grašak, mrkva, krumpir, cikla, crni luk). Ali zato se zelje, spanak, blitva, list vinove loze, boranija, tikvice, paprika, paradajz, krastavac, razne vrste zelenih salata, plavi patlidžan, celer, peršin, rotkvice, kupus, kelj, prokelj, gljive, praziluk, bijeli luk, brokoli i karfiol mogu konzumirati u neograničenim količinama. Povrće može da se koristi kao sirovo (salate), kuhano (variva) ili pečeno (krumpir, cikla, plavi patlidžan, paprika).

Voće i prerađevine od voća

Oboljeli od šećerne bolesti morali bi da izbjegavaju trešnje, kruške, grožđe, banane, svježe smokve, ananas, mango, avokado. Suho voće (grožđe, šljive, smokve, urme, kruške, borovnice...) sadrži 5-6 puta više ugljenih hidrata od sirovog voća, pa se ne preporučuje u ishrani dijabetičara.

Zaslađivači

Upotreba raznih vrsta umjetnih zaslađivača dijabetičarima je dozvoljena, pod uvjetom da se pridržavaju uputa o ograničenju količine koje se nalazi na pakiranju takvih proizvoda.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi