Ljekovita biljka Žutika


U narodnoj medicini ova je biljka vrlo važna još od srednjega vijeka. U obliku pripravaka za vanjsku i unutarnju uporabu žutikase koristila kod slabog rada jetre i žučnog mjehura, kod žutice, zatvora, slabog apetita i reumatskih tegoba. Zreli plodovi žutike su se koristili za spravljanje sokova, marmelada, a ponekad i octa. Svi su ti načini primjene do danas zapravo dobili znanstvenu potvrdu, premda žutiku koristimo samo u gotovim pripravama i čajnim mješavinama.


U kasnu jesen uzima se kora, kako nadzemnih tako i podzemnih dijelova biljke. Na unutarnjoj strani kora je jarko žute boje (berberin) i ima gorak okus. Katkad se ubiru i suše listovi. U kolovozu ili rujnu sakupljaju se plodovi bez peteljki. Prerađujemo ih u sokove i marmelade, a suhe koristimo kao dodatak domaćim čajnim mješavinama.

Žutika raste po živicama, svijetlim šumama i obroncima obraslima grmljem, u cijeloj Hrvatskoj, BiH i Srbiji, od nizina do planinskog pojasa.

Srodne vrste ovoj biljci su: Kao ukrasnu biljku s vazdazelenim listovima u vrtovima uzgajamo mahoniju, čija je domovina u pacifičkim šumama Sjeverne Amerike. Indijanci su je rabili kao sredstvo za povraćanje (emetik), kao tonik, kod proljeva i kod kožnih bolesti. Danas i u Europi s poprilično velikim uspjehom homeopatske pripravke (tinktura i mast) koristimo kod psorijaze. Aktivne tvari mahonije sprječavaju jako orožnjavanje pousmine i nastajanje upala.

Djelovanje i upotreba u medicini: Žutika prije svega potiče rad glatkih mišica žučovoda. Utječe i na rad bubrega i odvodnih mokraćnih putova, na srce i optok krvi. Glavne su aktivne tvari droge prije svega alkaloidi, koji utječu na glatke mišiće maternice, poboljšavaju kapacitet srca i sprječavaju nepravilan rad srca, snižavaju krvni tlak i umiruju ga. Alkaloidi berberin i berbamin sprječavaju razvoj mikroorganizama. Zbog gorka okusa žutika poboljšava apetit i djeluje kao tonik. Koristimo je kod želučanih i crijevnih bolesti, kao i jetre i žučnog mjehura, a često i kod bolesti bubrega i odvodnih mokraćnih putova, dišnih organa, srca i optoka krvi, kao sredstvo za snižavanje tjelesne temperature, za 'čišćenje krvi' te za pospješivanje menstruacije. Kod upale očne spojnice koristimo gotove kapi za oči s berberinom.

Moguća neželjena djelovanja žutike: Unatoč čestoj uporabi u gotovim pripravcima, nisu poznata izraženija neželjena djelovanja. I čisti berberin i njemu srodni alkaloidi razmjerno su neotrovni. Za vrijeme trudnoće nikako ne smijemo uzimati drogu, jer stimulira maternicu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi