Upotreba breze u narodnoj medicini


O primjeni breze u medicini poznato je jako malo. Ipak, treba znati da je lišće breze jako dobar prirodni diuretik koji uglavnom jako dobro djeluje na bolesnike.


Ljepljive mlade brezove listove beremo u svibnju, nakon što breza ocvate. Proljetnu kuru započinjemo lisnim pupoljcima, a kasnije koristimo svježe listove. Droga ima karakterističan miris i gorka je okusa.

Također, od breze možemo uzimati koru mladih grana i sušiti je.

Ljepljive brezove pupoljke beremo prije cvatnje, brzo ih posušimo i čuvamo u dobro zatvorenim posudama, jer sadrže hlapivo ulje. Iz njih se destilira i eterično ulje, koje dodajemo brojnim pripravama za bolji rast kose.

Breza raste uglavnom u kopnenim dijelovima Hrvatske, te u Srbiji i Bosni i Hercegovini, u nizinskom i gorskom pojasu.

Breza je dobar diuretik kod svih bolesti bubrega, mokraćnog mjehura, vodene bolesti i sličnih vodenih oteklina organizma. Količina mokraće povećava se pet puta, a istodobno se iz krvi i tkiva ubrzano izlučuje mokraćna kiselina. Znakovi bolesti (osobito bolovi u zglobovima) kod reumatičnih bolesti i kostobolje ublažavaju se, kao i kronični katar mjehura i tegobe pri uriniranju. Kod kroničnih kožnih bolesti pijemo čaj ili čajne mješavine kao kuru, koju dopunjujemo i kupeljima od brezove kore. Hlapivo ulje i brezov sok koji se u proljeće dobiva bušenjem drveta dodaju se kozmetičkim pripravcima za njegu kose.

Priprema čaja od breze: Jednu do dvije jušne žlice brezovih listova spravljamo kao oparak, koji pokriven treba stajati 10-15 minuta. Tri do četiri puta na dan između obroka pijemo svježe spravljen, nezaslađen čaj.

Ljekovita kupelj od breze: Od 100 g kore i jedne litre vode spravljamo uvarak te ga dodajemo u kadu.

Moguća neželjena djelovanja kod korištenja breze: Kod uzimanja čaja u navedenim količinama nema nikakvih neželjenih djelovanja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi