Ljekovita biljka - Gospin plašt


Ova biljka se neko vrijeme nije cijenila samo zbog ljekovitosti nego i zbog čudesne snage koju je navodno imala. Alkemičari su se nadali da će uz pomoć rose koja se u kapljicama skupljala na listovima te biljke neplemenite kovine pretvoriti u zlato. U knjigama o ljekovitom bilju iz 16. stoljeća gospin se plašt cijenio kao najbolji lijek za rane i ženske bolesti, osobito kod tegoba s menstruacijom, a takva se primjena očuvala do danas.


Ubiremo zelen bez korijena i dobro je osušimo. Bez mirisa je, a okus je blago trpak i gorak. Možemo ubirati i samo listove biljke.

Biljku možemo pronaći na livadama, pašnjacima i kamenitim tratinama na rubovima šuma, osobito u gorskim i planinskim dijelovima.

Vrste srodne Gospinu plaštu: U Hrvatskoj raste nešto više od desetak vrsta gospina plašta, koje razlikuju samo stručnjaci. U svrhu liječenja točno određivanje i nije potrebno jer sve vrste sadrže slične aktivne tvari. U farmaceutskoj se literaturi pod nazivom gospin plašt (Alchemilla vulgaris L.) nalazi više različitih vrsta. U Švicarskoj se najviše cijene vrste s dlanasto razdijeljenim listovima koje kod nas rastu u planinskom pojasu.

Gospin plašt djeluje kao adstringens i blago opušta grčeve (spazmolitik). Zbog spazmolitičkog djelovanja upotrebljava se za želučane i crijevne bolesti, osobito za proljeve. Preporučuje se i za ženske bolesti, osobito za prejako mjesečno krvarenje. Gospin se plašt još češće koristi izvana, kod upala u usnoj šupljini i ždrijelu, za ispiranje rana i mjehurastih kožnih ekcema. Neki ga osobito preporučaju u obliku sjedećih kupelji ili za ispiranje kod bijelog pranja.

Čaj od Gospinog plašta: Dvije čajne žličice droge prelijemo vrućom vodom i ostavljamo da odstoji 10 minuta. Pijemo do tri šalice uvijek svježe spravljenog čaja na dan.

Kupelj od Gospinog plašta pripremamo na sljedeći način: Za sjedeću kupelj spravljamo mješavinu od gospinog plašta, hrastove kore, preslice i zobene slame. 50-60 g mješavine stavljamo u 1 litru hladne vode, grijemo do vrenja i ostavljamo da stoji 10 minuta. Iscrpinu dodajemo sjedećoj kupelji.

Moguća neželjena djelovanja: Kod ove razmjerno blage droge ne očekuju se nuspojave. Vrlo je prikladna za djecu.

1 komentar :

  1. Ovdje možete naći puno više o VRKUTI ili GOSPINOM PLAŠTU.

    http://belko.gooforum.com/t110-vrkuta-alchemilla-vulgaris-l
    Lakky

    OdgovoriIzbriši

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi