LINCURA (Gentiana lutea) Fam. Gentianaceae


Popularni nazivi: srčanik, srčenjača, goreč, gencijan, košutina brada


Opis: Zeljasta višegodišnja biljka, visoka 40-140 cm, sa listovima postavljenim jedan naspram drugog, koji su široki i elipsastog oblika. Stablo je prepuno žutih cvjetova, koji su smješteni u bazalnom dijelu listova. Plod je čahurast. Biljka se razvija polako, počinjući da cvjeta tek u trećoj, a ponekad čak i u desetoj godini života. Rizom se razvija iz dijela stabla koji je pod zemljom, zadebljao je i dužine do 1 m. Na površini je naboran i crveno-smeđe boje, dok je iznutra žuto-crvenkast, čak narančast.

Staništa: Raste po livadama i pašnjacima, od planinske do podalpske zone, Budući da je retka biljka, pod zaštitom je države.

Upotrebljivi dijelovi: Rizom i koren.

Aktivna svojstva: Gorki heterozidi, genciopikrin, gencioamarin, tanin, holozid, gencijanin, obojene materije.

Sakupljanje: Obavlja se u martu-aprilu ili septembru-oktobru. Pošto se dobro očisti od zemlje i odvoji tanje korenje, sakupljeni materijal se suši ili se isječe na manje komade veličine 2-3 cm.

Ne pere se, jer bi pranje otežalo sušenje, koje treba da bude u sjenci, u suprotnom se umanjuju njegova ljekovita svojstva.

Farmakološko dejstvo: Stomahik (lijek za želudac), gorki tonik (sredstvo za osvježenje), holagog (sredstvo za lučenje žuči), helmintik (protiv glista), febrifuga (protiv groznice).

Terapeutske indikacije: Diskinezija (otežano i nepravilno pražnjenje žučne kese), parazitoze crijeva, anoreksija (odbojnost prema hrani), oporavak od bolesti, astenija (nemoć, slabost organizma), febrilno stanje (groznica).

Način upotrebe:

Dekokt: Kuha se kašičica praha dobijenog od korijena u 1/2 litre vode, 15-20 minuta. Procijediti i piti 3 puta dnevno prije jela.
Prah (od samljevenog korijena): uzimati na vrh noža, 3 puta dnevno.
Tinktura: 2 žlice praha od korena držati u flaši (tamnije boje) uz dodatak alkohola jačine 40-70%. Ostaviti da odstoji 10-14 dana uz svakodnevno mućkanje. Pije se 10-15 kapi na dan.
Djelotvorna je kod povraćanja, mučnine pri putovanju, umora, depresije, stresnih stanja. Osobama koje osjećaju tegobe pri putovanju, preporučuje se 5-10 kapi prije putovanja.
Vino-tonik: Osvježavajuće sredstvo koje se priprema miješanjem 3 žlice praha od korijena, sa 60 ml alkohola jačine 40-70%. Ostavi se da odstoji jedan dan, a zatim se doda 1 litra soka od grožđa. Svakodnevno se promućka 3-6 puta u periodu od 10-14 dana. Uzima se po jedna žlica prije jela, kao aperitiv. Isto farmakološko djelovanje imat će: Gentiana pannonica, (sa tamno-purpurnim cvjetovima), kao i Gentiana punctata (sa žutim, otvorenim cvjetovima pokrivenim purpurnim točkicama), Gentiana asclepiadea (koja raste po šumama) i Gentiana cruciata (koja je veoma rasprostranjena i ima je po ravnicama, poljima).

Ne preporučuje se predugo korištenje ove biljke, jer bi mogla izazvati smetnje u probavi, povraćanje, nesvjesticu i mučninu, kolvulzije (grčenje, trzaje), obnubilacije (pomračenje vida, uma).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi