LAZARKINJA (Asperula odorata) Fam. Rubiaceae


Popularni nazivi: mirisni broč, crvenac, lazarica


Opis: Zeljasta, višegodišnja biljka, sa razvijenim i razgranatim korijenom. Stabljika je jednostavna, visoka 10-25 cm i ima četiri ivice. Listovi su kopljasti, sjajni, glatki (bez vlakana), sa hrapavim ivicama i središnjom nervaturom, prekriveni oštrim dlačicama, kružno raspoređeni oko stabljike (po 6-8 u grupi).

Cvjetovi su bijeli, sa drškom, štitasto raspoređeni na krajevima stabljike i imaju zvonastu krunicu, (dužine 3-5 mm), po čemu se razlikuje od ivanjskog cvijeća (Galium verum). Imaju veoma prijatan miris. Suhi plod je pokriven čvrstim i povijenim trepljama.

Staništa: Raste na sjenovitim mjestima, po šumama, naročito bukovim.

Upotrebljivi dijelovi: Cijela biljka, bez korijena.

Sakupljanje: Sakuplja se u vrijeme cvjetanja, maj-juni, a suši se u sjenci, ali što je prije moguće. Čuva se u suhim prostorijama. Treba je sušiti zajedno sa bijelim cvjetovima.

Aktivna svojstva: Glikozid, esencijalno ulje, vitamin C.

Farmakološko djelovanje: Antispastik (protiv grčeva), sedativ (umirujuće djelovanje), tonik (osvježavajuće sredstvo), digestiv (pomaže probavi), diuretik (pospješuje mokrenje), antiseptik (protiv klica).

Terapeutske indikacije: Izražena psihovegetativna labilnost, insomnija (nesanica), palpitacije (lupanje srca), anksioznost (uznemirenost, ojađenost), neuralgija (bolest nervnog sistema), dispepsija (otežano varenje), insuficijencija jetre (redukovana funkcija jetre), ikter (žutica), renalna litijaza (kamen u bubregu), hidropsija (vodena bolest), edem (otok).

Način upotrebe:

Infuzija: 1 puna kašičica treba da odstoji 3 minuta u 250 ml vrele vode. Procijediti i piti po 3 šalice čaja na dan, zaslađene medom.
Spolja: Kao rastvor za ispiranje vaginalne šupljine i rana.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi