JEČAM (mladi - Nordeum vulgare) Fam. Poaceae


Popularni nazivi: arpa, bijelo žito, ječmičak, ječmak


Mladi ječam, kao biljka sa izvanrednim djelovanjem na cijeli organizam, naročito u vidu zelenog soka od ječma, otkriće je doktora Yoshihide Hagiwara, doktora medicine, na Univerzitetu Kumamoto. Za svoja istraživanja ideje i otkrića u oblasti ishrane i farmakologije, dr Hagiwara je dobio bezbroj priznanja i nagrada od strane guvernera Osake, Udruženja za pronalazaštvo, Farmaceutskog udruženje Japana, a također i od mnogobrojnih profesora medicinskih nauka iz Japana. On je jedan od osnivača "Kompanije zdravlja" u Japanu.

Doktor Hagiwara je već od svoje dvadesete godine bio oduševljen i preokupiran farmacijom, pripremajući vitamine, analgetike i druge biljne preparate. Njegova istraživanja i napori da pronađe izvor zdrave hrane sa enzimskim djelovanjem u cilju sprečavanja prijevremenog i naglog starenja i oboljenja, potvrđeni su od strane Međunarodne Fondacije za preventivnu medicinu, na drugom godišnjem simpoziju: "Zaustavljanje procesa starenja", održanom u novembru 1981. godine, u Felt Forumu.

Pošto je otkrio čudotvorno djelovanje soka od mladog ječma, doktor Hagiwara osniva "Udruženje zelenih", koje se bavi promoviranjem i propagiranjem soka od mladog ječma.

U sljedećoj eksperimentalnoj studiji koja je obuhvatila 150 biljnih sorti, doktor Hagiwara je otkrio da mladi ječam sadrži supstance sa najvećim ljekovitim djelovanjem koje su neophodne organizmu.

Otkrića doktora Hagiware - efikasnost soka od mladog ječma u liječenju bolesti i održavanju zdravlja - rezultat su trinaestogodišnjeg istraživanja na planu ljudske ishrane, sa ciljem da se pronađu posrednici koji učestvuju u procesu rehabilitacije oboljelog organizma, kao i u zaustavljanju razgradnje i starenja ćelija.

Mladi ječam je potvrdio svoje ljekovito djelovanje.


Kada mlada biljka ječma dostigne visinu od 20-30 cm, tada sadrži maksimum hranljivih sastojaka potrebnih ljudskim stanicama. U ovoj fazi razvoja, listovi ječma sadrže najviše vitamina iz grupe B (B1, B2, B6, B12), nikotinsku kiselinu, vitamin E, vitamin C i velike količine željeza, kalcija, mangana, magnezija, molibdena, germanija, cinka, bakra, litija, bioflavonoida, polisaharida i polipeptida.

Biokemijski sastav mladog ječma daje ovoj biljci izuzetna terapijska svojstva, naročito sposobnost usporavanja starenja stanica. Izuzetna zastupljenost proteina, vitamina, minerala i enzima doprinosi veoma dobrom funkcioniranju ljudskog organizma. U poređenju sa ostalim biljkama, mladi ječam sadrži:

-              preko 250 puta više vitamina A od zelene salate;
-              preko 25 puta više kalija od banane;
-              preko 11 puta više kalcija od mlijeka;
-              preko 11 puta više željeza od celera;
-              preko 7 puta više vitamina C od pomoranče;
-              preko 10 puta više vitamina B1 od spanaka;
-              preko 23 puta više biotina (faktor iz grupe vit. B) od mlijeka;
-              2000 mikrograma aktivne SOD (superoksid dismutaze) u porciji od 2 g mladog ječma u prahu.

Superoksid dismutaza je aktivni proteinski enzim sa izvanrednim efektom u liječenju bolesti, revitalizaciji organizma i usporavanju procesa starenja. Ovaj enzim sprečava djelovanje slobodnih radikala. Dr Miltron Fried potvrđuje da ovi slobodni radikali potpomažu starenje stanica i pojavu bolesti. Mladi ječam je, do sada, najbogatiji poznati izvor SOD. Ova supstanca bi mogla ublažiti patnje miliona bolesnih ljudi.

Koristeći mladi ječam svakodnevno, u obliku soka, pacijenti zapažaju izvanredne rezultate u pogledu energije i vitalnosti. U nastavku dajemo rezultate postignute upotrebom soka od ječma, na način kako ih je predstavio dr J. Hagiwara.

1)            Potreba za kraćim snom: "Budim se dva sata ranije", "Od totalne iscrpljenosti, do potpune vitalnosti za kratko vrijeme", "Ponovo posjedujem mladalačku snagu".

2)            Više energije kod fizičkih i intelektualnih napora, poboljšanje pamćenja, bistrina uma: "Ukoliko je vitalnost organizma opala, potrebno je duže spavati", "Zahvaljujući mladom ječmu, spavam dva sata manje u toku noći, i na taj način počinjem posao ranije, sa više energije. Imam više vremena za rad i za svoju porodicu."

3)            Reguliranje krvnog pritiska: "Dvadeset pet godina sam bolovao od hipertenzije (visokog krvnog pritiska). Sada je on normaliziran, zahvaljujući mladom ječmu."

4)            Zamjenjuje pilule za umirenje bolova:
- smiruje bolove i upale zglobova (artritis).
"Dvanaest godina sam osjećao bolove u predjelu gležnjeva. Mladi ječam me je oslobodio ovih tegoba i uzimanja lijekova."
"Prestao sam da uzimam medikamente protiv upale zglobova. S radošću očekujem više energije."
"Skoro potpuno eliminira bolove u koljenima, i apsolutno vraća savitljivost vratnim pršljenovima.“
"Spasio sam se bolova u ramenu, a vrat je ponovo postao normalno pokretljiv. Ne osjećam više ni bolove u zglobovima."

5)            Eliminiranje viška tjelesne težine, kod gojaznosti.

6)            Rješavanje problema akni:
"Mladi ječam je riješio problem akni kod naše djece, a meni u velikoj meri povratio svježinu."
"Ponovo zračim mladalačkom energijom i nemam više akne."

7)            Antiinflamatorno djelovanje (protiv upala).

8)            Revitalizacija kože, putem rehidratacije isušenog epiderma (gornji sloj kože) koji prati proces starenja.

9)            Povećava potenciju (seksualnu moć).

Kao zamjenu za biljke u svežem stanju (u zimskom periodu), dr Hagiwara je predložio "sok od mladog ječma u prahu", koji sadrži enzime slične onima koji postoje u stanicama ljudskog organizma.

Superoksid dismutaza (SOD) preventivno djeluje kod starenja stanica, kolagenih bolesti (zapaljenja vezivnog tkiva i sitnih krvnih sudova: lupus, perniciozna anemija, sklerodermija, dermatomiozitis, poliarteritis) i leukemije.

Treba znati da pečena riba i meso sadrže supstance sa kancerogenim djelovanjem, mnogo jačim nego što je to slučaj sa benzopirenulom, koji se nalazi u duhanu i koji posjeduje toksična svojstva. Neutralizirajući otrovno djelovanje spomenutih supstanci mladi ječam sprečava nestanak raka.

Sok od mladog ječma posjeduje jače antiinflamatorno djelovanje (sanira uaplne procese), od kortizona i fenilbutazona, bez pratećih komplikacija.

Po svom kemijskom sastavu, mladi ječam je jedna od najvrjednijih zelenih namirnica, koja osigurava organizmu vitamine, minerale, enzime, klorofil i ostale esencijalne nutritivne elemente koji ostaju dezintegrisani i u aktivnom stanju (u soku, i u vidu praha).

Prah od mladog ječma (Barley Green) se dobija dehidratizacijom svježeg soka od mladog ječma, na sniženim temperaturama, tako da enzimi ostaju aktivni. Ne sadrži nesvarljive supstance.

Prilikom uzgajanja ječma od kojeg se dobija sok, ne treba koristiti pesticide ili kemijske supstance.

Terapeutske indikacije: Liječenje sokom od mladog ječma je djelotvorno kod sljedećih oboljenja: anoreksije (odbojnosti prema hrani), stomatitisa (infekcije usne duplje), oboljenja očiju, gastritisa (upale želudačne sluznice), čira, kancera (raka), kolitisa (upale debelog crijeva), pankreatitisa (upale pankreasa), oboljenja jetre (hepatitisa, ciroze, holecistitisa), ishemične kardiopatije (nedovoljnog snabdijevanja srca kisikom), cerebralne ateroskleroze (zakrečenja arterija mozga), infarkta (srčanog udara), hipertenzije i hipotenzije (povišenog i sniženog krvnog pritiska), bronhijalne astme (otežanog disanja uslijed suženja lumena bronhija), bronhitisa, fipa, plućnih zaraznih bolesti izazvanih virusom, tuberkuloze pluća, alergijske kijavice, hormonalnih poremećaja, dijabetesa melitusa (šećerne bolesti), gojaznosti, psihomotorne retardiranosti (usporenosti psihofizičkih funkcija), neurastenije (slabosti živaca), insomnije (nesanice), šizofrenije (psihičkih poremećaja), epilepsije (padavice), neuralgije trigeminusa (bolova petog moždanog živca), facijalne neuralgije, akutnog reumatizma u zglobovima, lumbalnog išijasa, artritisa (upale zglobova), akni (bubuljica), efelida (pegi), dermatitisa (upale kože), ekcema, varikoznog čira (rana uslijed proširenih vena donjih ekstremiteta), tromboflebitisa (upala vena uslijed zakrečenja trombom - usirenom krvlju), hemoroida (šuljeva), analnog čira (čira u predjelu anusa - čmara), hemoragija (krvarenja), dismenoreje (menstruacije praćene bolovima), osteoporoze (šupljikavosti koštanog tkiva), fraktura (preloma), avitaminoze (nedostatka vitamina), opadanja kose, steriliteta (neplodnosti), impotencije (seksualne nemoći).

Način upotrebe:

1 kašičicu praha od mladog ječma sipati u 150-200 ml vode ili voćnog soka (1 kašičica praha = 2 g).

Ne rastvara se u vrućim napicima.

Sok se pije u rijetkim gutljajima, prije jela.

Kada se uzimaju dvije porcije dnevno (0,5 g - 2 g za porciju), ujutro i uvečer, prije jela, one predstavljaju za zdravog čovjeka izvor energije i svježine.

U slučaju bolesti, pacijent treba da konzumira po 3 porcije dnevno (ujutro, u podne i uvečer).

Svjež sok od mladog ječma: 50 ml svježeg soka se pomiješa sa 150 ml vode ili soka od jabuka.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi