Tofu - sir od soje


Sastojci:

1 šalica suhe soje
8 šalica vode
1 velika žlica nigarija

Priprema: Soju dobro oprati i namočiti u 8 šalica mlake vode. Soja počne pjeniti kad je dobro namočena, a i unutrašnjost zrna je potpuno ispunjena, što vidimo kad namočeno zrno soje raskolimo.

Soju meljemo zajedno s vodom u mikseru za frape oko 1 minutu. Izlijevamo u lonac debelog dna na kuhanje.

Pripremili hladne vode za škropljenje, jer se samljevena soja pjeni i hoće »pobjeći« iz lonca.

Neka kuha nekoliko minula pri čemu 3 puta škropimo hladnom vodom i onda stavimo u veću posudu cjedilo za tjesteninu i u njega rijetko platno ili pelenu. Ulijemo vruću kuhanu soju da se iscijedi mlijeko. Skupimo krpu i dobro istisnemo ostatak mlijeka. Lonac s mlijekom ponovo stavimo na vatru i dovedemo do vrenja. Nakon 5 min kuhanja ulijemo malo hladne vode i ugasimo vatru. Oprezno ulijevamo u mlakoj vodi rastopljeni nigari i promiješamo u obliku križa. Kasnije dodamo još malo nigarija preko obrnule kuhače i lagano promiješamo površinski sloj mlijeka. Ostavimo da odstoji dvadesetak minuta i ponovo ulijemo u krpu koju smo postavili u cjedilo. Prekrijemo krpom i stavimo za uteg posudu s vodom da se tofu oblikuje i stisne.

Nakon 5-6 sati ili sutradan režemo ga u kocke i stavljamo u hladnu vodu i u hladnjak na čuvanje. Od tofua se može napraviti vrhnje, majoneza, nadjev, namaz, pohani, pirjani, omlet te krema za tortu ili kolač.

Soja koja je ostala u krpi prilikom prvog cijeđenja zove se OKARA i koristi se za kosane odreske, zgušnjavanje variva, dodaje se biskvitu bez jaja itd.

Sirutka od soje je odličan ekološki deterdžent za sva čišćenju po kući (pločice, štednjaci, kada, WC).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi