Soja


Soja se ubraja u najstarije kultivirane biljke u svijetu. To je najviše jin mahunarka. Bogata je proteinima, uljem, vitaminima i mineralima. Sadrži 34,1% visokovrijednih bjelančevina koje imaju svih osam esencijalnih aminokiselina, bez kojih čovjek ne bi mogao opstati. Masnoće iz soje su znatno kvalitetnije od životinjskih masnoća. Sojino ulje sadržava Čak 85% nezasićenih masnih kiselina, pa je zato probavljivost sojinog ulja oko 94%.

Uz to soja ima manje ugljikohidrata od drugih mahunarki, najviše dekstrina koji ne utječe na povišenje šećera u krvi, što je vrlo važno u prehrani dijabetičara. Pola šalice soje odgovara prehrambenoj vrijednosti 150 g goveđeg odreska. Osim toga soja je jeftinija, nema holesterina i gotovo nijednu od neprobavljivih masnih kiselina koje se nalaze u svim životinjskim namirnicama, a omjer kalorija u odnosu na proteine vrlo je nizak.

Soja u zrnu je malo teže probavljiva i zato su istočnjaci razvili cijelu paletu proizvoda od fermentirane soje koji su vrlo ljekoviti i dobra okusa.

Tofu - sir od soje može se dodavati juhama, kuhati sa žitaricama, tjesteninom, povrćem, pržiti, pohati, marinirati u salatama, upotrijebiti za kiseljenje, umake, namaze, nadjeve za kolače.

Tempeh - sojino meso daje veliku energiju i vitalnost, lako je probavljiv i prikladan za svaku dob, po okusu sličan piletini, priprema se kao meso, prirodni je izvor vitamina B12 i drugih važnih hranjivih sastojaka.

Natto - fermentirana je soja bogata bjelančevinama, kalcijem, željezom i niacinom, a pomaže dobrom radu crijeva, poboljšava funkciju bubrega i spolnih žlijezda.

Miso - sojina pasta koja nastaje fermentacijom od 3 mjeseca do 3 godine, vrlo je tečan začin, Sadržava niz živih enzima koji potpomažu probavu i osiguravaju hranjivu ravnotežu prirodnih ugljikohidrata, esencijalnih ulja, vitamina, minerala i proteina. Sadržava velike količine glukoze, koja nam daje energiju, bogat je mineralima (za pravilan metabolizam), hrani kožu i krv, jača kosu (ljepota), rastvara kolesterol u krvi i omekšava krvne žile.

1981. godine Japanski centar za rak izvješćuje o rezultatima studije prema kojoj u manjem postotku obolijevaju od raka i srčanih bolesti ljudi koji jedu juhu s misom svakog dana a i manje ih umire od drugih neprirodnih uzroka smrti. Miso sadržava i vitamin B12 što je posebno bitno za vegetarijance. Dodaje se kao začin juhama od povrća 3 minute prije završetka kuhanja i ne smije vreti.

Shoju i tamuri - umaci od soje su tekući fermenti soje, koji nastaju kao nusproizvod u fermentiranju soje za miso. Umaci od soje također sadržavaju žive enzime i potiču lučenje probavnih sokova. Neutraliziraju ekstremnu kiselu i lužnatu reakciju krvi. povećavaju moć kontrakcije srčanog mišića. Shoju i tamari dodaju se kao začini juhama, a posebno kuhanom ili pirjanom povrću i mahunarkama. Dodaju se pri završetku kuhanja (dvije do tri minute) da bi se sačuvali enzimi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi