Sastojci:
300g heljde
100g sušenih gljiva (ili iz staklenke)
1 žlica sezamovog maslaca (tahinija)
2 žlice pirea od rajčica, sol
Priprema: Gljive operite i poparite vrelom vodom. Ostavite ih neko vrijeme u vodi da nabubre. One iz staklenke samo ocijedite i isplahnite. Heljdu operite, stavile u lonac i zalijte kipućom vodom tako da ogrezne. Dodajte u heljdu žlicu tahinija ili maslaca i malo soli pa poklopite i stavite kuhati. Čim heljda zakuha, pretresite je u širu tavu i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite heljdu na umjerenoj temperaturi dok ne porumeni i dok se zrnje ne počne odvajati. Tada je izvadite.
U zdjeli zagrijte maslac, istresite na njega prepečenu heljdu i pržite je miješajući na masnoći. Dodajte razmućeni pire od rajčica, ocijeđene gljive i još malo miješajte na vatri da se heljda i gljive prožmu.
Ovako pripremljena heljda izvrstan je nadjev za pitu ili savijaču, te za punjenje bundeve, a možete je ponuditi i s povrćem kao samostalno djelo.
Nema komentara :
Objavi komentar