Čičoka ili topinambur je biljka iz porodice suncokreta koja u nas raste samoniklo, a uzgaja se kao stočna hrana (slatki krumpir), povrće ili ukrasna biljka. U gomolju ima 23-30% ugljikohidrata koji se u jesen uglavnom sastoji od inulina, dosta željeza, kalija i fosfora, te vitamina B1 i B2.
Zbog velike količine inulina gomolji se smatraju zdravom hranom za dijabetičare, jer se inulin razgrađuje na fruktozu.
Gomolji čičoke iskapaju se u kasnu jesen i vrlo tu hranjivi. Mogu se pripremati isto kao krumpir, ali ih ne treba guliti, nego samo četkom dobro oprati. Izvrstan su dodatak juhama od povrća. Pečeni u ploškama ili kriškama podsjećaju na mladi krumpir. Dvostruko brže se skuha ili ispeče nego krumpir.
Nasuprot krumpiru koji je štetan u sirovom stanju, čičoka se može jesti i sirova, naribana na salatu. Prirodni okus sirovih gomolja sličan je nezrelim lješnjacima, a skuhani po okusu podsjećaju na artičoke. U Japanu jedu i proljetne izdanke čičoke ispržene u ulju.
Nema komentara :
Objavi komentar