Alfalfa (lat. Medicago sativa), poznata i kao lucerna, dugogodišnja je cvjetajuća biljka iz porodice mahunarki.
Ime je dobila po arapskoj riječi koja veliča bogatstvo njezinih hranjivih sastojaka.
Poznata je po svojem dubokom korijenu koje može izrasti i preko 9 metara te tako može crpiti rijetke i dragocjene minerale koje većini biljaka nisu dostupne.
Ima dugu povijest upotrebe u prehrambene i medicinske svrhe.
Tradicionalna kineska medicina koristila je pripravak od njezina lišća za poboljšanje apetita i liječenje čireva.
Indijska ayurvedska medicina je list alfalfe upotrebljavala u liječenju edema, artritisa i čireva.
Danas alfalfa ima status superhrane i znanstveno su potvrđena njezina mnoga ljekovita svojstva.
Osim listova i sjemenki biljke, dostupni su i drugi oblici u kojima se može konzumirati - klice i koncentrirani prah.
U jednoj šalici svježih klica ima samo 8 kalorija, a njezini hranjivi sastojci su većinom proteini.
Alfalfa je do deset puta bogatija mineralima od većine žitarica. Vrlo je bogata kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem i fosforom.
Sadrži visok udio vitamina B skupine, te A, C, D, E i K.
Alkalizira i čisti organizam
Alfalfa je bogat izvor klorofila - prirodnog sastojka koji je poznat po svom alkalizirajućem i pročišćavajućem djelovanju na organizam.
Klorofil je jedan od najvažnijih kelata u prirodi (kelacija je vezanje atoma teškog metala na kompleksne organske spojeve i izbacivanje iz organizma).
Njegova sposobnost uklanjanja teških metale poput žive iz organizma, čini ga moćnim iscjeliteljem.
Stoga se alfalfa koristi za oporavak i čišćenje organizma nakon uzimanja lijekova, kao zaštita nakon uklanjanja amalgamskih plombi i tijekom liječenja ovisnosti o alkoholu.
Smanjuje sposobnost vezanja kancerogenih tvari za DNA u jetri i drugim organima. Pomaže u ponovnoj izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih stanica.
Poznato je da kiselost organizma može negativno utjecati na naše zdravlje, jer potiče rast bakterija, gljivica, virusa i parazita. Klorofil alkalizira organizam (sprečava kiselost i čini krv lužnatom).
Alfalfa i općenito, klorofil, prirodni su zaštitnici od bolesti želuca.
Helikobakter pylori otkrivena je 1979. godine. Ova gram-negativna bakterija naseljava različita dijelove želuca gdje uzrokuje upalu koja je čvrsto povezana sa većinom želučanih tegoba uključujući gastritis i maligne promjene na želucu.
Posebno je opasna inficiranost bakterijom Helicobacter pylori uz istovremeno pušenje, korištenje alkohola, nezdrave hrane, kao i konzumiranje nekih lijekova jer dolazi do kontinuiranog oštećivanja sluznice želuca te razaranja tkiva želuca.
Klorofil ima antibakterijsko djelovanje, a posebno je djelotvoran u sprječavanju razvoja i umnožavanja Helikobakter pylori.
Uz nevjerojatnu sposobnost zacjeljivanja i regeneracije tkiva, idealno je sredstvo za liječenje i obnavljanje sluznice želuca.
Nekoliko značajnih studija dokumentira upotrebu klorofila u iskorjenjivanju Helikobakter pylori, te liječenju gastritisa i peptičkog čira kod osoba gdje se liječenje konvencionalnom terapijom pokazalo neučinkovitim.
Istraživanja o aminokiselini kanavaninu, koja se u izobilju nalazi u klicama alfalfe, ukazala su na njezin povoljan učinak u prevenciji raka gušterače, debelog crijeva i leukemije.
Biljka sadrži i fitoestrogene slične ženskim spolnim hormonima, estrogenima.
Oni smanjuju rizik od osteoporoze, bolesti srca i raka dojke.
Prirodna su pomoć u ublažavanju simptoma menopauze.
Smanjuje masnoću u krvi
Klinička istraživanja su pokazala da svakodnevno uzimanje alfalfe kao dodatka prehrani može pomoći normalizaciji razine masnoća u krvi.
Njezina vlakna i biljne tvari zvane saponini doprinose smanjenju apsorpcije kolesterola u organizam, te onda posljedično i sprječavanju aterosklerozu krvnih žila.
Utvrdilo se i da su listovi biljke učinkovitiji kod snižavanja razine masnoća nego klice.
Laboratorijska istraživanja potvrdila su da zahvaljujući obilju bioflavonoida alfalfa ima protuupalna i antioksidativna svojstva, te obećavajuće djelovanje u liječenju sistemskog lupusa i drugih autoimunih bolesti.
Kako je jako bogata mineralima neophodnima za izgradnju kosti, može pomoći u liječenju artritisa.
Ljekovita svojstva alfalfe:
Tradicionalna kineska medicina koristila je pripravak od njezina lišća za poboljšanje apetita i liječenje čireva.
Indijska ayurvedska medicina je list alfalfe upotrebljavala u liječenju edema, artritisa i čireva.
Danas alfalfa ima status superhrane i znanstveno su potvrđena njezina mnoga ljekovita svojstva.
Osim listova i sjemenki biljke, dostupni su i drugi oblici u kojima se može konzumirati - klice i koncentrirani prah.
U jednoj šalici svježih klica ima samo 8 kalorija, a njezini hranjivi sastojci su većinom proteini.
Alfalfa je do deset puta bogatija mineralima od većine žitarica. Vrlo je bogata kalcijem, magnezijem, željezom, kalijem i fosforom.
Sadrži visok udio vitamina B skupine, te A, C, D, E i K.
Alkalizira i čisti organizam
Alfalfa je bogat izvor klorofila - prirodnog sastojka koji je poznat po svom alkalizirajućem i pročišćavajućem djelovanju na organizam.
Klorofil je jedan od najvažnijih kelata u prirodi (kelacija je vezanje atoma teškog metala na kompleksne organske spojeve i izbacivanje iz organizma).
Njegova sposobnost uklanjanja teških metale poput žive iz organizma, čini ga moćnim iscjeliteljem.
Stoga se alfalfa koristi za oporavak i čišćenje organizma nakon uzimanja lijekova, kao zaštita nakon uklanjanja amalgamskih plombi i tijekom liječenja ovisnosti o alkoholu.
Smanjuje sposobnost vezanja kancerogenih tvari za DNA u jetri i drugim organima. Pomaže u ponovnoj izgradnji i obnavljanju crvenih krvnih stanica.
Poznato je da kiselost organizma može negativno utjecati na naše zdravlje, jer potiče rast bakterija, gljivica, virusa i parazita. Klorofil alkalizira organizam (sprečava kiselost i čini krv lužnatom).
Alfalfa i općenito, klorofil, prirodni su zaštitnici od bolesti želuca.
Helikobakter pylori otkrivena je 1979. godine. Ova gram-negativna bakterija naseljava različita dijelove želuca gdje uzrokuje upalu koja je čvrsto povezana sa većinom želučanih tegoba uključujući gastritis i maligne promjene na želucu.
Posebno je opasna inficiranost bakterijom Helicobacter pylori uz istovremeno pušenje, korištenje alkohola, nezdrave hrane, kao i konzumiranje nekih lijekova jer dolazi do kontinuiranog oštećivanja sluznice želuca te razaranja tkiva želuca.
Klorofil ima antibakterijsko djelovanje, a posebno je djelotvoran u sprječavanju razvoja i umnožavanja Helikobakter pylori.
Uz nevjerojatnu sposobnost zacjeljivanja i regeneracije tkiva, idealno je sredstvo za liječenje i obnavljanje sluznice želuca.
Nekoliko značajnih studija dokumentira upotrebu klorofila u iskorjenjivanju Helikobakter pylori, te liječenju gastritisa i peptičkog čira kod osoba gdje se liječenje konvencionalnom terapijom pokazalo neučinkovitim.
Istraživanja o aminokiselini kanavaninu, koja se u izobilju nalazi u klicama alfalfe, ukazala su na njezin povoljan učinak u prevenciji raka gušterače, debelog crijeva i leukemije.
Biljka sadrži i fitoestrogene slične ženskim spolnim hormonima, estrogenima.
Oni smanjuju rizik od osteoporoze, bolesti srca i raka dojke.
Prirodna su pomoć u ublažavanju simptoma menopauze.
Smanjuje masnoću u krvi
Klinička istraživanja su pokazala da svakodnevno uzimanje alfalfe kao dodatka prehrani može pomoći normalizaciji razine masnoća u krvi.
Njezina vlakna i biljne tvari zvane saponini doprinose smanjenju apsorpcije kolesterola u organizam, te onda posljedično i sprječavanju aterosklerozu krvnih žila.
Utvrdilo se i da su listovi biljke učinkovitiji kod snižavanja razine masnoća nego klice.
Laboratorijska istraživanja potvrdila su da zahvaljujući obilju bioflavonoida alfalfa ima protuupalna i antioksidativna svojstva, te obećavajuće djelovanje u liječenju sistemskog lupusa i drugih autoimunih bolesti.
Kako je jako bogata mineralima neophodnima za izgradnju kosti, može pomoći u liječenju artritisa.
Ljekovita svojstva alfalfe:
smanjuje masnoću u krvi
štiti srce i krvne žile
alkalizira organizam
predstavlja zaštitu od raka gušterače, debelog crijeva i leukemije
potiče razgradnju bubrežnih kamenaca
pomaže kod artritisa i osteoporoze
ublažava simptome menopauze
štiti od želučanih bolesti
bogata klorofilom, mineralima i proteinima
Primjena alfalfe
Alfalfu možete konzumirati u obliku klica, cijele biljke i koncentriranog praha.
Preporučena količina praha je 1-2 čajne žlice dnevno, u soku ili smoothiju.
Napomena
Alfalfa je sigurna za zdravlje, ali postoje situacije kad je potrebno primijeniti oprez.
Prije uzimanja alfalfe, konzultirajte se sa svojim liječnikom ili naturopatom ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi, primate hormonalnu terapiju, bolujete od autoimunih bolesti ili ste trudni.
Nema komentara :
Objavi komentar