REPUH - Prirodni lijek protiv alergije na ambroziju

Raste na obalama potoka, rijeka, jezera, močvara, uz vlažne livade i šumske putove.



Tinkturu repuha u terapiji, uzimamo zajedno sa tinkturom imele, i to kod svih patoloških promjena stanica, jer smiruje bolove. Tinkturu također upotrebljavamo kod liječenja upale pluća, astme, kašlja, porebrice, a odličan je i u liječenju protiv alergija na ambroziju.

Pučka medicina listove repuha upotrebljava za liječenje plućnih bolesti, bolova i drugih tegoba želuca i crijeva, tegoba jetre, žuči i grčeva. Svježi list repuha upotrebljavamo pak kod liječenja raznih površinskih rana, bolova u zglobovima, čireva, reume i poliartritisa, tako da zgnječimo list, stavimo ga direktno na ranu i previjemo. Možemo iscijediti svježi sok iz lista koji rabimo za liječenje raznih rana, kao i svježi sok iscijeđen iz korijena repuha, s kojim liječimo jako i naglo ispadanje kose ili gubitak kose.

Osušeni korijen repuha je dobar lijek za obilno izazivanje znojenja i mokrenja, za odstranjivanje sluzi i katara iz svih organa, za pražnjenje crijeva, kod zaraznih bolesti kao što je kuga , kao sredstvo protiv parazita u crijevima. Repuh se dobro slaže sa pelinom, stolisnikom i imelom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi