KLEKA (Juniperus communis) Fam. Cupressaceae

Ljekovita biljka kleka ima još i ove nazive, po kojima je poznata u narodu: smreka, venja, borovica, klekinja i smrekinja.


Ako opisujemo smreku onda kažemo da je to grm koji naraste do visine od 1 do 2 metra, sa po tri igličasta, uvijek zelena lista, raspoređena duž stabljike. Cvjetovi su različitog spola (muškog i ženskog) i otvaraju se u travnju ili svibnju. Plod je bobica nepravilnog oblika crne boje, veličine zrna graška na kojoj se sa gornje strane može vidjeti trostruki nabor. Sazrijeva tek u drugoj godini života.

Smreku, odnosno kleku nalazimo po pašnjacima, stjenovitim mjestima, vrbacima, šumama, uglavnom u planinskim predjelima.

Od ove biljke se kao lijek koriste njezini plodovi.

Vrijeme sakupljanja plodova kleke: Kad su zreli plodovi, od rujna do mjeseca prosinca. Boja bobica treba da bude crna.

Sakupljanje i sušenje bobica kleke: Ukoliko je moguće, beru se normalno razvijeni, zreli plodovi, koji se zatim trebaju prosijati kroz sito. Sušenje se obavlja na suncu ili u dobro zagrijanim prostorijama.

Farmakološko djelovanje: Aperitiv (za poboljšanje apetita), analgetik (protiv bolova), diuretik (pospješuje mokrenje), protiv kostobolje, antiseptik (ubija zarazne mikroorganizme), emenagog (izaziva izostalu menstruaciju).

Terapeutske indikacije: Anoreksija (odbojnost prema hrani), artritis (upala zglobova), reumatizam, kostobolja, infekcija žučnih kanala, prostatitis (upala prostate), kronični bronhitis (kronična upala bronhija - dušnica), kamen u žuči, poremećaji u menstrualnom ciklusu, leukoreja (bijelo pranje kod žena).

Način upotrebe kleke u liječenju ljekovitim biljem


Infuzija: 5 g samljevenih bobica treba da odstoji 5 minuta u 250 ml vrele vode. Piti 3 šalice dnevno.

Tinktura: 100 g samljevenih bobica ostaviti da omekša u pola litre alkohola jačine 45-50%, u trajanju od 4-5 dana, a zatim procijediti. Uzimati 15 kapi dnevno, u čaju ili juhi.

Izvana se primjenjuje kod reumatizma, u obliku frikcija (trljanja oboljelih mjesta).

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi