KUPINA (Rubus fructicosus) Fam. Rosaceae

Kupinu svi dobro poznajemo, a mnogi od nas su je i oprobali. Drugi popularni nazivi za ovu ljekovitu biljku su kupinjača, ostriga i murga.


Kada opisujemo kupinu kažemo da je to grm zaštićen pravim ili zakrivljenim trnjem. Stablo je rogljasto, uspravno ili povijeno, sa listovima koji su prstenasto raspoređeni i imaju sitna vlakna sa unutrašnje strane. Bijeli ili roza cvjetovi su raspoređeni u obliku štita i otvaraju se u lipnju ili mjesecu srpnju. Mesnati, jedri, crni plodovi, prijatnog su, slatko-kiselkastog okusa.

Kupinu često nalazimo po šumama, čestarima, neograđenim mjestima, itd.

Upotrebljivi dijelovi ove ljekovite biljke su njezini listovi i plodovi.

Sakupljanje: Listovi se beru u svibnju pa se do lipnja. Listovi se suše u sjenci. Plodovi se konzumiraju zreli.

Aktivna svojstva kupine: Vitamin C, tanin, flavon, organske kiseline.

Farmakološko djelovanje: Za kupinu kažemo da je adstrigens (steže sluzokožu), anti-septik (protiv trovanja), antidijareik (protiv proljeva), hemostatik (zaustavlja krvarenje), diuretik (pospješuje mokrenje), vulnerarija (za iscjeljenje rana), antiinflamator (sprečava upale).

Terapeutske indikacije kupine: Dijareja (proljev), kolitis (zapaljenje debelog crijeva), gingivitis (upala desni), gastroenteritis (upala želuca i crijeva), analni čir (čir na anusu), leukoreja (bijelo pranje), oboljenja bubrega i mokraćne bešike.

Način upotrebe kupine u liječenju

Interno se upotrebljava kao infuzija: 1 kašičica na 250 ml vode.

Vanjska upotreba kupine: Rastvor za ispiranje usta i ždrijela (gargarizma): uzima se koncentrirana infuzija (2 kašičice na 1 šalicu vode), 2-3 puta dnevno.

U obliku kataplazme, koristi se kod šuljeva ili analnog čira. Kod leukoreje se preporučuje vaginalno ispiranje koncentriranom infuzijom, pripremljenom od kupinovog lišća.

Plodovi su jestivi i bogati prirodnim šećerima i vitaminom C.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi