Ljekovita biljka odoljen

ODOLJEN (Valeriana officinalis) Fam. Valerianaceae je ljekovita biljka poznata i kao valerijana ili macina trava.


Riječ je o zeljastoj živopisnoj biljci sa dobro razvijenim vertikalnim rizomom koji ide od 2 do 5 cm u dužinu, okružen je mnogobrojnim končastim korenjem. Ono je žuto-smeđe boje izvana i bijelo iznutra. Kada je u svežem stanju nema mirisa, a poslije sušenja dobiva veoma jak i neprijatan miris. Stabljika je prava, šupljikava iznutra, ima uzdužne brazde i visoka je 50 do 100 cm. Listovi su nepravilno raspoređeni, duguljasti i kopljasti, obično potpunih ivica ili na gore nazubljeni. Cvjetovi su roze ili bijeli, obrazuju štitaste cvasti, sa vrhova biljke se osjeća prijatan miris vanilije. Plod je u obliku orašice sa perastim dodatkom. Cvjeta u periodu od mjeseca lipnja do mjeseca rujna.

Ljekovita biljka odoljen je samonikla biljka koja raste po livadama, pokraj potoka, na vlažnim mjestima, po ravnicama, na brdovitom terenu i u planinskoj zoni, a također se i kultivira. Upotrebljivi dio za liječenje je korijen biljke.

Korijen se vadi u proljeće, u ožujku ili travnju, ili u jesen u mjesecu rujnu ili listopadu. Prilikom sakupljanja treba birati jače, razvijenije biljke, jer njihov korijen ima veću ljekovitu vrijednost. Korijen se isiječe na male komade, očisti se dobro od zemlje i ostataka šupljeg stabla, a zatim se dobro opere i osuši. Može se sušiti u slojevima debljine 2-3 cm, na suncu, toplom zraku ili u sjenci, na suhim i dobro provjetrenim mjestima.

Korijenje koje je sakupljeno sa suhi staništa ima veću vrijednost od onog sa vlažnih terena.

Aktivna svojstva ove ljekovite biljke su etarsko ulje, bornilski valerijan, bornilski formijat, borneol, alkaloidi, valerijan, bornilski buterat, mravlja i octena kiselina, tanin, glikoza, izovalerijanska kiselina.

Farmakološko djelovanje odoljena: Antispastik (protiv grčeva), sedativ (umirujuće djelovanje), antiemetik (sprječava povraćanje), vulnerarija (za iscjeljenje rana), lokalni analgetik (protiv bolova, neuralgija), neurotonik (jača živčani sustav), antidijabetik (protiv šećerne bolesti).

Terapeutske indikacije: Anksioznost (uznemirenost), palpitacije (lupanje srca), ekstrasistolna aritmija (nepravilnost u ritmu, preskakanje srca), tahikardija (ubrzano kucanje srca), konvulzije kod djece (dječji fras), histerija (neurotična anksioznost), epilepsija (padavica), astma, neuro-vegetativna distonija (funkcionalni poremećaj neuro-vegetativnog sistema, praćen ubrzanim ili usporenim pulsom, znojenjem, poremećajem u probavi, glavoboljom, razdražljivošću) u predklimakteričnom periodu, dijabetes melitus (šećerna bolest), lezije (povrede), kontuzije (uboji).

Način upotrebe u liječenju:

Dekokt: 1 punu žlicu kuhati 2 minuta u 250 ml vruće vode, a zatim skloniti sa vatre i ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti 2 šalice dnevno.

Kao sredstvo za iscjeljenje rana i protiv neuralgija, koristi se u obliku kupke za oboljele dijelove tijela. U takvim slučajevima se za kupku upotrebljava dekokt, spravljen na gore opisan način.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi