Priprema ljekovite masti od nevena

Mast od nevena je najpoznatiji, a po mnogima i najdjelotvorniji pripravak od nevena koji se nekada proizvodio u svakom domaćinstvu, a danas ga uglavnom nabavljamo u ljekarnama.


Ovu ljekovitu mast možete i sami proizvesti u vašem domu i to na dva načina: Ljekovitu mast možete proizvesti iz nevenovog ulja ili prženjem cvjetova nevena u masti.

Priprema: 60 grama nevenova ulja i 8 grama pčelinjeg voska zagrijava se na vodenoj kupelji dok se vosak ne otopi, a zatim se ulije u kozmetičke kutijice (najbolje staklene). Ostavite da se ohladit te kasnije zatvorite kutijice.

Sastojci: 3-4 jušne žlice cvjetova („latica“) nevena, 1 jušna žlica usitnjenih listova nevena, 150-200 g svinjske masti. U otopljenoj svinjskoj masti lagano popržiti cvjetove i listove, masu maknuti s vatre i ostaviti da odstoji preko noći. Idućeg dana sve lagano zagrijati i procijediti kroz višestruku gazu u pripremljene kozmetičke lončiće, najbolje staklene. Osim što njeguje suhu i ispucanu kožu lica, ruku, usnica i bradavica dojki te pomaže brzom uklanjanju neugodnih krastica u nosnoj šupljini, mast pomaže kod različitih gljivičnih i bakterijskih oboljenja kože, ekcema praćenih svrbežom, rana i opekotina. Uklanja crvenilo i osip na koži dojenčadi uzrokovano upotrebom pelena. Preporučuje se kod mastopatije i za njegu kože nakon zračenja.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi