Kako pripremiti ljekovito ulje od nevena

Ulje od nevena preporučuje se zbog kvalitete i trajnosti proizvoditi od osušenih cvjetova, ili ako se već radi od svježih, dobro ih je prosušiti bar 24 sata kako bi se uklonio dio vlage.


Ulje se pravi na sljedeći način: 50 grama cvjetova potopi se u 500 ml hladno prešanog i nerafiniranog baznog ulja (ulja od masline, suncokreta, sezama ili badema). Najbolje je koristiti tamnu staklenku širokog grla ili običnu bocu izvana obložiti tamnim papirom ili aluminijskom folijom.

Maceracija se provodi tri tjedna na toplom mjestu, ne na izravnom suncu, uz povremeno miješanje ili protresanje. Nakon toga ulje se procijedi kroz nekoliko slojeva gaze i ostavi stajati bar 24 sata, a tada ponovo procijedi kroz gazu ili filtar papir i čuva u tamnoj boci. Ulje se može proizvesti i zagrijavanjem baznog ulja i cvjetova u vodenoj kupelji na 70 °C kroz 2-3 sata.

Ovo ljekovito ulje pomaže kod osipa i opekotina izazvanih suncem te učinkovito njeguje i pomlađuje kožu. U narodnoj medicini koristi se i iznutra kod grčeva i želučanih tegoba.

Kozmetička industrija proizvodi velik broj pripravaka na bazi nevena: kreme za lice, maske, tonike, kupke, šampone, ruževe itd. Oni poboljšavaju napetost i elastičnost kože, štite ju od atmosferskih utjecaja, hrane i održavaju njenu elastičnost te joj daju svjež i vitalan izgled.

Ljekoviti neven

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi