Neven u narodnoj medicini

Cvjetove nevena lako prepoznamo. Oni su narančasto-žute boje, a jako su cijenjeni zbog svojih ljekovitih, kozmetičkih i kulinarskih svojstava. Cvjetovima se liječe rane, bolesti kože, probavnih organa i ženskih genitalnih organa.


U suhim cvjetovima nevena pronalazimo brojne aktivne tvari poput triterpenskih saponina (oni sprečavaju nastanjivanje gljivica na koži), triterpenski alkoholi (koji nam pomažu kod upalnih stanja), flavonski glikozidi, karotenoidi (jako su važni za vid i sposobnost obnavljanja epitela, topivi u mastima), eterično ulje (djeluje antimikrobno), kumarini (skopoletin, umeliferon, eskuletin), polisaharidi (stimuliraju imunološki sustav) itd.

Neven ima široku unutarnju i vanjsku primjenu u liječenju. Biljka je učinkovita kod različitih tegoba u probavnom traktu. Sam ili kao sastojak čajnih mješavina koristi se kod čira na želucu i dvanaesniku, upala tankog crijeva, kolitisa i blažih proljeva. Normalizira rad jetre i žuči, pročišćava organizam, potiče cirkulaciju, stimulira imunološki sustav. Preporučuje se kod ovapnjenja krvnih žila, povišenih masnoća u krvi i varikoznih (proširenih) vena. Djeluje na ublažavanje menstrualnih grčeva, uravnotežuje menstrualni ciklus, a preporučuje se i ženama u klimakteriju. Pomaže kod cista na jajnicima i maternici te kod mastitisa. Za regulaciju menstruacije treba piti 2-3 šalice čaja tjedan dana prije očekivane menstruacije.

Za primjenu čaja od nevena slijedite upute: 1-2 čajne žlice cvjetova preliti s 2,5 dl kipuće vode, poklopiti i procijediti nakon što odstoji 10 minuta. Kod želučanih tegoba piti po šalicu nezaslađenog čaja tri puta dnevno, u gutljajima, pola sata prije obroka. Čaj se koristi i za ispiranje usne šupljine i ždrijela te za pripravljanje obloga, no tada je učinkovitiji ako se pripremi sa dvostrukom količinom cvjetova na istu količinu vode. Oblozi ili ispiranje čajem potpomažu granulaciju tkiva i na taj način potiču zatvaranje rana.

Pripravljanje kapi: 20 grama suhih cvjetova preliti sa 100 ml 70%-tnog etilnog alkohola i ostaviti na sobnoj temperaturi (ne na suncu) 2-3 tjedna uz povremeno miješanje ili protresanje. Nakon toga kapi procijediti kroz višeslojnu gazu ili filtar papir. Uzimati tri puta dnevno po 20 kapi u malo vode ili čaja.

Tinktura razrijeđena destiliranom ili prokuhanom i ohlađenom vodom koristi se za obloge kod rana, oteklina, podljeva i istegnutih mišića. Može se pripremiti i močenjem šake cvjetova („latica“) u litri kvalitetne rakije.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi