Zatvor (opstipacija)

Ovaj poremećaj kod čovjeka, koji je sve učestaliji u zapadnom svijetu, podrazumijeva rijetko pražnjenje crijeva i stolicu koja se teško i bolno izbacuje.


Od zatvora se možete loše osjećati, a može da izazove i druge bolesti, na primjer hemoroide.

Zatvor može biti i simptom neke druge crijevne bolesti. Zatvor može da izazove glavobolje, zadah iz usta, kožu bez sjaja i umor. Neaktivne osobe koje puno sjede na poslu naročito su podložne zatvoru. Znači preventiva prije svega je vježbanje bar 2 puta tjedno. Gotovo svi možemo izbjeći zatvor ako redovno konzumiramo hranu bogatu vlaknima i izbjegavamo suviše rafiniranu, preprženu masnu hranu.

Ne preporučuje se dodavanje vlakana u hranu u obliku pšeničnih mekinja jer one mogu da nadraže crijeva, ječmene ili pirinačne su bolja i blaža alternativa. Prirodno obilje vlakana: voće, povrće i jela od integralnih žitarica pomažu da se otpadne materije brže kreću kroz sistem za probavu.

Sokovi za redovnu stolicu: sljedeći recepti koji se naročito preporučuju za olakšavanje zatvora dovoljni su za jednu veliku čašu soka. Pijte do 3 čaše dnevno.

Sok od špinata: Stavite u sokovnik šaku svježeg špinata, trećinu krastavca i dva paradajza. Razrijedite jednakom količinom negazirane vode iz boce ili filtrirane vode. Umjesto špinata možete upotrijebiti i potočarku.

Sok od jabuke i grožđa: Stavite u sokovnik 2 jabuke i 1kg grožđa. Radi raznolikosti možete jabuke zamijeniti kruškama, papajom ili ananasom. Možete i da vam neko izmasira stomak kružnim pokretima kao kazaljka na satu sve dok vam je prijatno, pomaže u puno slučajeva.

Još malo zelenih sokova.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi