Što učiniti kako bi se izbjegla opstipacija?

Jesti hranu koja sadrži celulozna vlakna. Hrana bogata vlaknima čini stolicu voluminoznijom i mekšom.


Namirnice koje su bogate vlaknima su jabuke, breskve, borovnica, brokuli, kupus, sirova mrkva, špinat, karfiol, tikvice, grašak, grah, mekinje, ječmena i zobena kaša.

Poželjno je ograničiti unos hrane koja nema vlakana, sladoled, sir, meso, čips, pice i slične namirnice.

Ne smije se jesti bijeli kruh, ili tijesto od bijelog brašna, i zabranjeno je jesti čokoladu.

Treba piti dovoljno tečnosti. Voda, voćni i povrtni sokovi, bistre juhe omekšavaju stolicu i olakšavaju njen prolazak kroz crijeva. Smatra se da je oko 2 l tečnosti dnevno dovoljno. Treba izbjegavati pića koja sadrže kofein ili alkohol, jer ona zapravo isušuju organizam. Kretanje, redovno vježbanje održava tijelo aktivnim i podstiče rad crijeva.

Dovoljno je bar pola sata šetati da bi se popravio rad crijeva.

Lijekovi nisu uvijek dobri

Neki lijekovi mogu dovesti do opstipacije. Najčešće se radi o lijekovima protiv kiseline u želucu, lijekovima koji sadrže željezo ili kalcij, lijekovima za izlučivanje vode, protiv depresije.

Recepti za sprječavanje i otklanjanje opstipacije:


Dvije ili više jušnih žlica nepročišćenih mekinja uzimati nekoliko puta dnevno sa što više mlijeka, supe ili voćnog soka. Ne koristiti mekinje i druge vlaknaste namirnice kod zatvora koji je rezultat intestinalne stenoze (suženja debelog crijeva zbog patoloških procesa - upala, tumora...) ili athezije (priraslica, srastanja dvaju površina vezivnog tkiva).

Od lišća sene pravi se čaj tako što se žlica (oko 10g) lišća prelije šalicom ključale vode, češće se promiješa i poslije 20 minuta procijedi i pije. Jedna čaša dnevno jedovoljna.

Tikva/bundeva je idealna namirnica za osobe sa bolesnim želucem i crijevima. Djelotvorna je protiv opstipacije, olakšava tegobe od upale debelog crijeva i zbog toga je izvrstan diuretik. Preporučuje se da se jede njena vlaknasta sredina, kuhana ili pečena.

U šalicu kiselog mlijeka umiješati kašičicu cimeta i ujutro kašičicom polako pojesti. Ponavljati 7 dana.
Preporučujemo i kozje mlijeko protiv otežanogpražnjenja crijeva. Pokazalo se djelotvornim.

Pokiseljena suha šljiva u koju se navečer stavi češanj bijelog luka, zamota u foliju i ostavi do jutra. Ujutro izbaciti luk, a šljivu pojesti.

Ubrati list oraha, isjeckati, zaliti prokuhanom vodom. Ostaviti da odstoji 2-3 min. Popiti toplo.

Pripremite laku večeru koja će vam osigurati normalan rad crijeva. Uzmite 1/2 litra mlijeka, tri kašike meda, po 30g suhog grožđa, suhih šljiva, i suhih smokava. Šljive i smokve potopite u vodu i ostavite da odstoje u njoj preko noći. Šljive očistite od košpi, pa ih sitno isjeckajte zajedno sa suhim grožđem, zatim sve dobro izmiješajte sa medom i mlijekom, ručno ili u mikseru.

Natopite uvečer šaku opranih suhih šljiva. Ujutro pojedite šljive i popijte sok.

Djelotvorna je kombinacija šljiva sa suhim smokvama. 5 suhih smokava i 5 suhih šljiva ostavite da prenoće u vodi, a ujutro ih ugrijte, popijte sok i pojedite plodove.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi