Priprema zovinog vina

Zovino vino se priprema tako sto se dva kilograma šećera prokuha u sedam litara vode, a zatim se doda tri kilograma očišćenih zrelih plodova zove bez peteljki.


Sve se ponovo zagrije ali da ne proključa i tako ostavi dok se sadržaj ne ohladi, pa se u to doda 200 grama smrvljenog pekarskog kvasca i sve izruči u staklenom balonu. Balon se zatvori pluto čepom, kroz koji se provede staklena cjevčica čiji se drugi slobodan kraj potopi u sud sa vodom da bi mjehurići zraka nesmetano izlazili iz balona kroz vodu, a da se zrak ne bih vraćao u stakleni balon.

Da bi se fermentacija obavila optimalnom brzinom, balon treba čuvati na temperaturi od oko dvadeset stupnjeva. Intenzivno vrenje traje osam do deset dana. Proces je dosta buran, a nastavlja se nakon ovog vremena još osam do deset tjedana, tihom fermentacijom.

Nakon tog vremena se skoro sav sadržaj nataloži talogom i skoro se sasvim izbistri. Tada se tečnost procijedi u čiste staklene boce koje se zatvore i čuvaju u hladnoj prostoriji (najbolje u podrumu).

Tako pripremljeno vino može da se čuva i nekoliko godina a da vino ne izgubi na svojoj ljekovitosti. Vino se pije protiv gripoznih stanja, kod bronhitisa i upale pluća, i tada se obično pije toplo prokuhano vino.

Može da se pije i kao obična vina, lijepog je okusa, mirisa i ima određenu količinu alkohola pa se djeci daje samo kao lijek i onda obavezno razrijeđeno vodom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi