Kirurška intervencija za odstraniti hemoroide

Operativno liječenje može biti: liječenje komplikacija, ili potpuno radikalno odstranjenje šuljeva. Ovim putem se liječe hemoroidi u poodmakloj fazi.


Intervencija se obavlja u bolničkim uvjetima u općoj ili regionalnoj anesteziji. Nakon operacije, bolesnici su vezani nekoliko dana za krevet.

Postoji nekoliko tehnika za odstranjenje šuljeva, ali se sve svode na to da se oboljeli krvni sudovi u cijelosti odstrane.

Najveći broj hemoroida III stadija i hemoroidi IV stadija liječe se jedino uspješno operacijom koja podrazumijeva uklanjanje venskog spleta uz brižljivo čuvanje mišića sfinktera (stezač) anusa i rekonstrukciju okolne sluzokože i kože.

Operacija je trajno rešenje

Kada je potrebna operacija?

Ako se bolni napadi ponavljaju i nakon provedenog liječenja pomoću lijekova, bolesnik se upućuje na kirurški zahvat, i u slučaju kada se mala krvarenja javljaju ustaljenim ritmom (opasnost od nastanka malokrvnosti) ili ako postane teško hemoroide držati pod nadzorom, bolesnik se upućuje na kirurški zahvat.

Zahvat se po pravilu, sprovodi u epiduralnoj anesteziji, a traje pola sata do 45 min. Zahvatom se prazne čvorići hemoroida ispunjeni ugrušcima, a potom se podvezuju vene i arterije.

U nekim slučajevima se koristi i laser, ali iskustva pokazuju da se laserom ne pokazuju rezultati bolji od onih koji se postižu klasičnim operativnim zahvatom.

Nakon operacije, bolesnik u bolnici najčešće boravi 4 – 5 dana, odnosno sve dok se stolica potpuno ne regulira.

Sprečavanjem bola i zatvora olakšava se postoperativno stanje. Lokalni postupci (kupke, ispiranje, zavoji) sprovodi se nakon izlaska iz bolnice. Neophodna je redovna kirurška kontrola ožiljka jednom tjedno sve dok ožiljak potpuno ne zaraste, što traje otprilike 4 – 6 tjedana.

Šavovi otpadaju sami od sebe. Ako je zahvat uredno izveden, recidivi su vrlo rijetki.

I djeca mogu oboljeti od hemoroidalne bolesti, ali se kod djece hemoroidi ne operiraju. Tegobe su često povezane sa zanemarenim zatvorom. S toga je važno spriječiti poremećaje rada crijeva. Prema tome, ne valja djecu ostavljati da dugo sjede na noši. Treba im davati dovoljno tečnosti (vode, a ne zašećerenih pića).

Treba ih naučiti da redovno jednom dnevno prazne crijeva, uvijek u određeno vrijeme, po mogućnosti kod kuće. Tako će izbjeći voljno zadržavanje stolice dok borave u školi, što može s vremenom dovesti do zatvora.

Kriokirurgija

Sastoji se od razaranja hemoroida smrzavanjem, primjenom rashladnog instrumenta na bazi tečnog dušika.

Međutim, treba odmah precizirati da je taj tip intervencije, koji često traže pacijenti jer je bezbolan i ne zahtjeva bolnički smještaj ni ostanak u bolnici, moguć samo za neke tipove hemoroida (ne prevelike, bolje ako vezani za zid debelog crijeva jednostavnom peteljkom, neupaljeni i dobro vidljivi, čak i ako su unutrašnji), osim toga nije točno, kao što se obično vjeruje, da ta intervencija ne izaziva nikakve poremećaje. Naprotiv, nakon kriokirurške intervencije, česta je pojava brojnih rijetkih stolica koje mogu trajati čak i nekoliko dana. Osim toga, nakon smrzavanja, hemoroidi se najprije nadimaju i zacrvene, a zatim, oko šestog dana, hemoroidalno područje postaje crno i gangrenozno da bi se raspalo i odvojilo oko četrnaestog dana.

Kriokirurgija se nastavlja na način liječenja poznat pod nazivom krioterapija

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi