KOMORAČ - Foeniculum vulgare

Ljekoviti dijelovi biljke: zreli plodovi, pokatkad i korijen - plod komorača - Foeniculi fructus, ulje komorača - Foeniculi aetheroleum, korijen komorača - Foeniculi radix

Ljekovite i djelotvorne tvari: Komorač sadrži znatne količine eteričnog ulja. U kvalitetnim suhim plodovima ima ga do 6%. U eteričnom ulju ima oko 60% transanetola, slatkastog okusa i mirisa. Ulje sadrži i fenol, koji miriše na kamfor, te brojne druge tvari. Po sastavu i djelovanju je vrlo slično ulju od anisa. Osim toga, plodovi sadrže i nešto ulja, bjelančevina i šećera. Nisu te tvari same po sebi ljekovite, ali sudjeluju u ljekovitosti komorača.

Ljekovita svojstva i primjena: Komorač je upotrebljavala i službena medicina, za lakše iskašljavanje i kao umirujuće sredstvo za djecu. Ta ljekovita biljka je odlično sredstvo protiv napinjanja i vjetrova u crijevima. Vrlo često ulazi u sastav raznih čajnih mješavina.

Plod komorača je sastavni dio brojnih čajnih mješavina protiv kašlja, želučanih i crijevnih tegoba, te protiv smetnji u radu jetre i žuči, za mršavljenje.

Dodaje se čajnim mješavinama za proljetne i jesenske kure čišćenja. Od eteričnog ulja se priređuju sirupi protiv kašlja, a mogu se miješati s medom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi