KOPAR - Anethum graveolens

Ljekoviti dijelovi biljke: Biljka — Aneti herba, plod - Aneti fructus

Ljekovite i djelotvorne tvari: To je u prvom redu eterično ulje koje sadrži 50-60% karvona. Kako mnogi ljekoviti učinci nisu uzrokovani samo prisustvom eteričnog ulja, može se s pravom pretpostaviti da je u biljci sadržan još niz ljekovitih tvari koje do sada još nisu istražene.

Ljekovito djelovanje


Kopar je ljekovita biljka vrlo cijenjena u narodu još u starom vijeku. U faraonskim grobnicama kod Tebe iz vremena oko 1500 godina pr. n. e. našlo se u glinenim posudama ne samo zrna pšenice nego i dijelova grančica i plodova kopra. U Zakonu (kapitular) Karla Velikog (812. n.e.) preporuča se uzgoj kopra. Kopar nije samo zdravo povrće ili začinska biljka, nego krije i ljekovitu moć koja ne zaostaje za ljekovitošću komorača ili kima. Plodovi kopra i gornji izdanci s jedva ili potpuno rascvjetanim štitom, popareni dobrim bijelim vinom, umiruju trbobolju i stezanje u želucu, djeluju protiv vjetrova i nadimanja, pospješuju stolicu i izlučivanje mokraće a pospješuju i sekreciju mlijeka kod žena koje doje.

Ako biljku pelina i plodove kopra poparite vrućim vinom, ostavite da to odstoji, zatim procijedite, dobit ćete odlično sredstvo protiv svih želučanih poteškoća, a taj pripravak ujedno pobuđuje apetit.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi