Zlatnica

Mada je ime dobila po zlatnim cvjetovima, vjerujemo da je u narodu bilo - i još je - važno to što biljka "zlata vrijedi" i to naročito za osobe koje imaju tegoba s bubrezima odnosno cijelim urinarnim sustavom.


Zlatnica se smatra najjačim biljnim diuretikom te se zbog toga rabi za liječenje bolesti bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih putova od upalnih stanja do uremije.

Dobra za liječenje bolesti jetre, bolesti želuca i crijeva kao što su proljevi, proljevi djece kod izbijanja zubi, kolitis, hemoroidi, katar želuca i debelog crijeva, lijena crijeva ili česti bolni nadražaji za pražnjenjem crijeva, nadutosti i vjetrova, bolesti respiratornih organa i putova kao što su katar gornjih dišnih putova, astma, uremična astma, bronhitis, gripa, prehlada, hripavac, upale grla, ždrijela i usta, bolesti kože, upale spolnih organa, raznih povreda i rana, uboda i ugriza, krvarenja rana, gihta, reume, slabih živaca, neuralgije, vodene bolesti, bolesti prostate kao što su povećana prostata, otežano mokrenje, noćno i bolno mokrenje i dr.

Ljekoviti su svi dijelovi biljke: listovi, cvjetovi i sjeme. Prašak od cijele biljke dobar je lijek za liječenje starih gnojnih čireva na koži. Čaj od zlatnice, ako se pije vruć, dobar je i provjeren dijaforetik koji će vas dobro oznojiti, a ako se pije hladan, tada istjeruje plinove iz crijeva.

Svježi listovi mogu se zgnječiti i stavljati na mjesto uboda insekata ili ugriza. Od tinkture se priprema mast za liječenje raznih kožnih tegoba i hemoroida.

Zlatnica se slaže s bazgom, brezom, bosiljkom, ehinacejom, preslicom, stolisnikom, stežom, i drugim sličnim biljkama.

Zapadna pučka medicina zlatnicu rabi za liječenje artritisa, angine, bolesti bubrega i mjehura, bolova kod mokrenja, bolesti kože, ekcema, gljivica i to vaginalnih, gihta, gingivitisa, gastroenteritisa kod djece, povećane prostate, nesanice, ozljeda, poremećaja rada metabolizma, raznih rana koje krvare.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi