Rusomača

Danas znamo da rusomača brže zaustavlja krvarenje od poznate kanadske biljke Hidrastis canadensis. L. te od ražene snijeti ili glavice (Secale cornutum). Poznati slovenski bilinar pater Simon Ašič kaže: "ono što je rusomača za žene to je ruta za muškarce".


Danas je najpoznatije ljekovito djelovanje ekstrakta rusomače (Extract. Bursae pastoris fluid), i to u liječenju raznih krvarenja - vanjskih i unutarnjih, ženskih bolesti i kao pomoć u trudnoći i porođaju, te za uravnoteženje krvnog tlaka.

Ekstrakt i čaj od rusomače pomažu kod probavnih problema jačanjem peristaltike crijeva, tegoba jetre, naročito žutice i bolesti žuči, tegoba respiratornog sustava, gihta, reume, kostobolje, upalnih stanja zglobova, artritisa, bolesti bubrega i mjehura, dijabetesa, za proljetno čišćenje krvi, bolesti slezene, tegoba želuca, bolesti živca, naročito u križima, u jačanju organizma, pogotovo starijih osoba.

Poznata je i zloporaba rusomače, za izazivanje pobačaja.


Svježi sok rusomače djeluje brzo i energično, te izaziva stezanje maternice i djeluje na sužavanje i širenje krvnih žila, zaustavlja krvarenja unutarnja i vanjska, djeluje na smirenje, a u nosnice ukapan svježi sok zaustavlja krvarenje. Rusomača stimulira bolji rad sustava cirkulacije i urinarnog sustava.

Sjeme rusomače rabi se jačanje potencije, kao afrodizijak. Uporaba rusomače u kulinarstvu je raznolika, od obične uporabe kao zeljaste biljke do pikantnog začina za razna jela. Ljekovite biljke s kojima se rusomača najčešće miješa su kopriva, kamilica, neven, preslica, stolisnik, steža i troskot.

Zapadna pučka medicina koristi rusomaču za liječenje upalnih stanja, za čišćenje krvi, za zaustavljanje unutarnjih krvarenja, za sužavanje krvnih žila, kod visokog krvnog tlaka, groznice, zatvora, iritacija kože, ekcema, hemoroida, raka, svih ženskih bolesti, plućnih komplikacija, malarije, komplikacija želuca, bolova u abdomenu, bolesti slezene, bolnih mjesta od udarca, bolesti bubrega, kamenca bubrega, artritisa, bolesti metabolizma, rana, kod komplikacija urinarnog sustava, slabosti mjehura, gluhoće, arterioskleroze, vodenih bolesti, varikoznih vena, a dobar je i regenerator stanica.

U homeopatiji koristi se za liječenje oboljenja žučnih i bubrežnih komplikacija, itd., a u veterini kao hrana te protiv insekata.

Kontraindikacije. Rusomaču ne smiju uzimati trudnice.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi