Smilje

Pučka medicina tradicionalno preporučuje čaj od smilja za liječenje dišnih organa i kašlja, osjetljivosti nosnih sluznica, alergija, glavobolja, reumatskih tegoba i oboljenja kože (oblozi i ispiranje).


Čaj od smilja povoljno djeluje na stvaranje i izlučivanje žuči, ali i smiruje napadaje. Također pojačava sekreciju želučanog soka i rad jetre.

U pripremi raznih čajnih mješavina smilje se dodaje za poboljšanje okusa a ponekad i radi mirisa i izgleda čajne mješavine.

Eterično ulje od smilja u liječenju upalnih stanja djelotvornije je i od kamilice, bolje regenerira kožno tkivo od ulja lavande, i bolje liječi razne ožiljke na koži. Popularno je prirodno sredstvo za liječenje ožiljaka svih vrsta i zaustavljanje krvarenja, smanjuje svrab kod zarašćivanja rana, pomlađuje kožno tkivo, te ima značajnu ulogu u liječenju osjetljive i bolesne kože kao i u prevenciji mogućih infekcija kože i rana, pojačava optok limfe i cirkulaciju, pomaže kod reumatičnih bolova, alergija i virusnih oboljenja.

Ujedno ima značajnu ulogu u ublažavanju emocionalnih tegoba, naročito kod srčanih oboljenja, pročišćava organizam kod alkoholičara, pušača, te relaksira tijelo i mozak. Kod srčanih bolesnika smilje otvara tok suptilnih srčanih energija, te pomaže kod koronarnih tegoba i upale vena.

Zapadna pučka medicina rabi smilje u liječenju ovdje navedenih oboljenja, ali najviše se koristi u industriji parfema.

Kontraindikacije. Eterično ulje od smilja u tretmanima ne smiju rabiti trudnice, osobe koje boluju od epilepsije, te teški kronični bolesnici.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi