Preslica

Preslica je u prošlosti predstavljala nezaobilaznu biljku u liječenju bolesti pluća, urinarnog trakta, bolesti kože, rana, protiv upala i infekcija.


Primjenu je najbolje opisao Kneipp, koji kaže: "Ne možemo dovoljno naglasiti koliko ta poznata ljekovita biljka odlično i svestrano djeluje. Preslica ne samo da čisti posuđe, zbog čega je sve domaćice mnogo cijene kao sredstvo za čišćenje, nego liječi i unutarnja i vanjska oštećenja ljudskog tijela." Zbog kremičke kiseline koja sadrži silicij i kalcij, danas se preslica najčešće koristi kod problema s vezivnim tkivom i hrskavicom. Silicij je sastavni dio kostiju, hrskavica i vezivnog tkiva te njegova uloga u liječenju pučkim načinom kod zarašćivanja kostiju kod prijeloma, povrede ligamenata, i danas nam je poznata.

Kako razina silicija u kostima, vezivnom tkivu, ligamentima, arterijama i koži s godinama života opada, to je nadomjestak preko preslice, jedan od prirodnih načina preventivnog djelovanja u starijoj dobi, a za mlade preslica je važna kao hrana za nokte, kosu, kosti, kožu i mišićno tkivo.

Preslica pomaže kod povreda i bolesti kostiju i vezivnog tkiva, za zaustavljanje gotovo svih vrsta krvarenja, protiv upala, u liječenju edema, urinarnih putova, mjehura i bubrega u liječenju gonoreje, kod problema s prostatom, kod noćnog ili nekontroliranog mokrenja djece, kod kožnih oboljenja, kod liječenja gihta i reume, u liječenju raka i to raka kostiju, a nakon dužeg pijenja čaja od preslice nestaju i neki oblici tumora, kod svih problema ili bolesti koje su posljedica loše izmjene tvari, u liječenju celulita.

Čaj od preslice povećava broj leukocita, pa se preporučuje za jačanje imuniteta. Preslica je nekad bila vrlo traženi lijek za liječenje tuberkuloze, čak se tvrdilo da uspješno liječi plućne kaverne, uz tako veliki izbor antibiotskih lijekova, manje se rabi u te svrhe.

U vanjskoj primjeni ekstrakt preslice rabi se za tretman kožnih oboljenja, rana, rana koje teško zacjeljuju, za jačanje vezivnih tkiva, te za liječenje vena, i to u obliku ispiranja, raznih aplikacija - obloga, te kao kupelji ruku, nogu, čmara, itd.

Zapadna pučka medicina danas rabi preslicu u liječenju mnogih bolesti, jer je znanstveno potvrđena njena ljekovitost. Tako, na primjer, u Americi važi kao biljka kojom se liječi rak kostiju (Cancer bones), u Španjolskoj razni tumori, a u ostalim dijelovima svijeta zadržala je svoja stoljetna svojstva, pa se tako u Turskoj rabi za liječenje sušice, hemoroida i bolesti pluća. Na Haitiu je koriste protiv bjelančevina u mokraći, kod kamenaca žuči, mjehura i bubrega, kod dijareje, otežanog mokrenja, tuberkuloze, te vodenih bolesti. U Iraku za dijabetes i bolesti bubrega, a u Kanadi za rane i bolna mjesta.

Kontraindikacije. Ne daje se bubrežnim kao ni srčanim bolesnicima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi