Bijeli sljez

Sveta Hildegarda je protiv glavobolje preporučivala ljekovite obloge od svježeg sljeza. Najviše ljekovitog učinka ima korijen bijelog sljeza, zatim list, te na kraju cvijet.


Izuzetna ljekovita svojstva i djelovanje vodenog ekstrakta od korijena ili lista sljeza pripravljenog hladnim postupkom dolaze do izražaja u liječenju unutarnjih sluznica (usta, ždrijela, želuca, pluća, crijeva, urinarnog trakta), dišnih, probavnih i mokraćnih sustava, plućnih bolesti, gnojnih procesa u ustima i upala u usnoj šupljini i grlu, kožnih tegoba.

U čaj od mješavine biljaka koje ljekovito djeluju na pluća, uvijek se dodaje i vodeni ekstrakt bijeloga sljeza. Od pripravaka radi se i klizma za Ispiranja crijeva.

Svi dijelovi bijeloga sljeza, list, cvijet, sjeme, korijen, pripremaju se na hladan način jer tako načinjeni pripravci imaju najjače protuupalno djelovanje.

Korijen bijelog sljeza (može i kombinacija korijena i lista), rabi se za liječenje probavnih organa - želuca i crijeva (slabog I osjetljivog želuca, hiperaciditeta, žgaravice, čira rta želucu, gastritisa, katara želuca, te kod oštećenja želučane sluznice uzrokovanih alkoholom, kavom, hranom, cigaretama ili lijekovima, zatim, katara crijeva, ulceroznog kolitisa, enteritisa, proljeva, slabog rada crijeva, Crohnove bolesti, zatvora, infekcije, nametnika i grčeva), respiratornih organa (astma, bronhitis, kronični bronhitis, emfizem, katar, tvrdokorne sluzi, infekcije, upale pluća, porebrica, katni dišnih putova, upala sluznica usta, grla i bronha, grča glasnica, promuklosti, kašlja, iritirajućeg kašlja i kašlja pušača, za liječenje nosa, sinusitisa, prehlade, hunjavice), i mokraćnih organa i putova (upalna stanja, nefritis, cistitis, infekcije, bakterije, katar mjehura, kamenci i pijesak u bubregu i mjehuru, teškoće u mokrenju, bakterijske infekcije mokraćnih kanala), bolesti kože i proširenih vena (upalnih procesa na koži, raznih nečistoća kože, osipa, lišaja, varikoznih i proširenih vena, čireva, opeklina, psorijaze), spolnih bolesti (kao što su početna upala sluznica i infekcije bakterijama).

Može se reći da postoje pravila za uporabu pojedinih dijelova bijelog sljeza u liječenju, pa se tako za digestivni sustav i bolesti kože rabi korijen bijelog sljeza, a za respiratorni i urinarni trakt list bijelog sljeza.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi