Vrtna rutvica


Velika većina kultiviranih i ljekovitih biljaka u Europu je stigla iz Sjeverne i Južne Amerike, nakon otkrića tih kontinenata, dok je dio biljaka odabrao upravo suprotan smjer. Među njima je biljka i rutvica. Tako potječe iz Sredozemlja, danas je poznata tradicionalna ljekovita biljka Srednje i Južne Amerike, gdje se koristi češće nego u pradomovini. U srednjem vijeku rutvica je i kod nas bila jedna od najvažnijih ljekovitih biljaka. Uzgajala se u samostanskim, gradskim i seoskim vrtovima. Koristila se i kao začin te za izradu boja za oslikavanje knjiga.


RUTAE HERBA: U vrijeme cvatnje zelen ubiremo rukavicama, jer kod osjetljivih osoba uzrokuje kožne upale. Brzo je sušimo. Osušena droga riše nema toliko neugodan miris kao kad je svježa. Okus je gorak, aromatičan i nadražuje.

Stanište i rasprostranjenost: Domovina rutvice jest Sredozemlje, odakle se proširila po cijeloj Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji. Kod nas se često uzgaja u primorju, gdje se nerijetko nalazi i samonikla. Svojim je perastim modro-zelenim listovima i žućkastim cvjetovima ukras svakog vrta s ljekovitim biljem. Snažan, za neke neugodan miris tjera nepoželjne insekte, osobito uši. Cvate od lipnja do srpnja.

Srodne vrste: U primorju rastu još dvije samonikle vrste, koje u medicini ne koristimo.

Djelovanje i uporaba u medicini: Djeluje spazmolitički, osobito na probavne organe i maternicu, u kojima potiče prokrvljenost, pa tako pospješuje probavu i menstruaciju. Utječe i na krvotok, osobito na krvni tlak u glavi, i tako ublažava glavobolju. Flavonoidi poboljšavaju otpornost kapilarnih žila i sprječavaju nakupljanje tekućine u organizmu. U Južnoj se Americi opsežnim farmakološkim istraživanjima pokušava potvrditi njezino djelovanje kod multiple skleroze i u svojstvu biljnog kontraceptiva te tako znanstveno potvrditi njezinu primjenu u narodnoj medicini. Danas je kod nas kao ljekovita biljka u najmanju ruku izgubila na važnosti, ali ne zbog nedjelotvornosti, nego posve suprotno: zbog snažna djelovanja. Koristimo je samo u gotovim pripravcima u kojima je količina aktivnih tvari točno određena i standardizirana. Često je koristimo u homeopatskim potencijama, kod tegoba s mišićima, kostima, zglobovima, perifernim živčevljem, venama i očima.

Moguća neželjena djelovanja: Rutvica djeluje i neposredno na glatke mišiće maternice, pa je u trudnoći nikada ne koristimo. U prošlosti se njezino djelovanje često zlorabilo, tako da je često dolazilo do trovanja. Zbog furanokumarina kod ubiranja pod utjecajem svjetlosti može doći do raznih oblika dermatoza.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi