Biljka Salix sp - Vrba


U antičko doba, srednjem vijeku, ali i u novije vrijeme, vrbova se kora smatrala izvrsnim lijekom kod bolesti s vrućicom i reumatskim tegobama. Početkom 20. stojeća započela je sintetička proizvodnja acetilirane salicilne kiseline, koja se na tržištu pojavila pod nazivom Aspirin . Danas više i ne pomišljamo da su osnova toga, kao i mnogih drugih lijekova, upravo biljni sastojci. Unatoč tome, i danas bi bilo korisno kada bismo vrbovu koru češće koristili kao dodatnu terapiju kod reumatskih bolesti. Tako bismo ublažili neželjena djelovanja koja imaju sintetski lijekovi, ali i postali svjesniji da svoje tegobe možemo ublažavati biljnim pripravcima.


SALICIS CORTEX: U proljeće, kad se kora lako guli, ogulimo je sa 4-5 cm debelih grana. Dobro je osušimo i zatim čuvamo u zatvorenim posudama. Suha droga ima karakterističan aromatičan miris i gorak, trpak okus. Unatoč brojnim sintetskim lijekovima, bolesnici s reumatskim tegobama u svojoj bi biljnoj ljekarni trebali imati i vrbovu koru.

Stanište vrbe i njezina rasprostranjenost: Različite vrste vrbe vrlo često rastu uz rubove šuma, na obalama vodenih površina i močvarnim livadama.

Djelovanje vrbe i uporaba: Od derivata salicina tek nakon kemijskih procesa u crijevima nastaje salicilna kiselina koja protiv upala djeluje tako da sprječava nastanak prostaglandina, tj. tvari koje su nalik na tkivne hormone, koji uzrokuju upale. Još i danas čaj od vrbove kore izvrstan je dodatni lijek kod svih bolesti s vrućicom, gripoznih bolesti, povezanih s glavoboljom i bolovima u zglobovima. Salicilna kiselina snizuje tjelesnu temperaturu tako što neposredno utječe na simpatički centar za toplinsku regulaciju, pri čemu dolazi do širenja perifernih žila, povećanog izlučivanja znoja i pojačanog metabolizma. I kod bolesnika s reumom i ulozima uzimanje čaja u obliku kure dovodi do poboljšanja. Zbog trjeslovina i dezinfekcijskog djelovanja salicilne kiseline vrbova kora djeluje i kod želučanih i crijevnih bolesti. Masti, oblozi i kupelji pomažu kod ekcema, rana, čireva, kao i kod reumatizma zglobova i mišića. Čaj je prikladan za grgljanje kod upale desni i krajnika. Ima i blago estrogeno djelovanje koje se do sada nije koristilo.

Čaj od vrbe: Jednu čajnu žličicu dobro smrvljene kore sat do dva držimo u hladnoj vodi, a potom grijemo do vrenja. U gutljajima pijemo po dvije šalice čaja na dan.

Moguća neželjena djelovanja: Kod navedene uporabe ne očekuju se jer je količina salicilata razmjerno niska. Bolesnici alergični na Aspirin, kao i trudnice, moraju izbjegavati biljke koje sadrže salicilate.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi