Svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća djeluju veoma blagotvorno u slučaju gorušice. Da bi se oslobodili neugodnih simptoma te bolesti, pokušajte neki od dole opisanih prirodnih recepata.
Kupus: Ovo povrće potiče razmjenu materija u ćelijama, pa povoljno djeluje na sluzokožu želuca i crijeva. Svakodnevno treba piti oko 5 dl svježeg soka od kupusa, obavezno u gutljajima. Rasol od kiselog kupusa poznat je po ljekovitim svojstvima, a između ostalog, pomaže i u slučaju gorušice. Pije se 1 žlica razrijeđena vodom na svakih sat vremena.
Krumpir: Ukoliko su tegobe izazvane refluksom veoma izražene, prije svakog obroka treba piti po 50 ml soka od svježe iscijeđenog krumpira, pomiješanog sa žlicom soka od lista divlje kupine.
Mrkva: U slučaju gorušice preporučuje se kaša koja se priprema na sljedeći način: 500 g mrkve skuhati u 2 dl vode, pa dodati 1 I goveđe juhe. Ovaj recept primjenjuje se i u slučaju opstipacije.
Limun: Čim se javi gorušica, popiti sok od limuna pomiješan sa vodom.
Borovnica: Potrebno je sažvakati prvi dan 3 ploda borovnice, drugi dan 4, tako do 15, a potom svaki dan jednu manje, do 3 bobice. Drugi lijek je da se potopi 10 bobica borovnice u 2 dl vode i ostavi da odstoje 1 sat, pa se procijede i po želji zaslade medom. Sirup uzimati 3 puta dnevno po jednu žlicu.
Možete i pasirati 10 plodova borovnica, preliti ih sa 1,25 dl vode i kuhati oko 6 minuta. Ostaviti da se ohlade, te ih procijediti i piti 3 puta dnevno po jednu žlicu posle jela.
Jabuke: Svježe cijeđeni sok od jabuka regulira probavu i smanjuje količinu želudačne kiseline. Piti po 1 dl soka 3 puta dnevno prije jela.
Mušmula: Tri puta dnevno pojesti po 200 g mušmula ili popiti po 1 dl svježe cijeđenog soka od ovog voća.
Nema komentara :
Objavi komentar