Obična sapunika


Sapunika je u srednjovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju zauzimala značajno mjesto. U pučkoj se medicini još uvijek koristi, osobito kod kašlja i kroničnih kožnih bolesti. Korijen namočen u vodi daje otopinu koja se snažno pjeni. Otuda i potječe naziv biljke. Nekoć su se vodene iscrpine koristile za umivanje i pranje.


SAPONARIAE HERBA ili SAPUNARIAE (RUBRAE) RADIX: U doba cvatnje sakupljamo cijelu zelen. Druga je mogućnost da ujesen ili u proljeće uzimamo samo korijen. Droga je bez mirisa. U početku ima gorak, potom sladak i oštar okus, osobito korijen.

Stanište biljke i rasprostranjenost: Raste na obalama, u riječnim šumarcima i na šljunkovitim terenima. Zahvaljujući svojim velikim bijelim ili ružičastim cvjetovima ugodna mirisa lijepa je i kao ukras u vrtovima.

Srodne vrste: Više rodova iz porodice klinčića sadrži veće količine saponina.

Djelovanje biljke i uporaba u medicini: Kao i svi saponini, tako i saponini sapunike podražuju sluznice i pojačavaju izlučivanje svih žlijezda probavnoga trakta i refleksno bronhijalnih žlijezda. Saponini podražaja sluznice ždrijela i želuca, pa preko živčanog refleksa dolazi do povećavanja bronhijalnih izlučevina i lakšeg iskašljavanja. Saponini zajedno s flavonoidima djeluju i diuretički i blago purgativno. Potvrđeno je njihovo djelovanje protiv gljivica (fungicidno djelovanje). Saponini umanjuju površinsku napetost pa time omogućuju bolji prijenos lijekova ili hranjivih tvari preko crijeva u krvotok. Za našu je prehranu radi saponina važno više vrsta povrća, npr. blitva, špinat ili rajčica. Sapuniku koristimo kod suhoga kašlja, neprimjerenog rada probavnih žlijezda (i gušterače), lijenih crijeva i raznih bolesti metabolizma. Općenito potiče rad žlijezda.

Čaj od sapunike: Dvije čajne žličice droge držimo u hladnoj vodi i ostavljamo da odstoji 6-8 sati, a potom grijemo do vrenja i pijemo po jednu šalicu, do dvaput na dan. Za vanjsku primjenu kod gljivičnih bolesti čaj razrjeđujemo vodom ili čajem od kamilice.

Moguća neželjena djelovanja sapunike: Kod navedene uporabe nisu zabilježena. Količine nikako ne smijemo povećavati, jer droga nadražuje sluznice.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi