Popularni nazivi: kompava, kravljak, rešetka, kraljevac, bijelo-trn, pupavac
Opis: Mala, trnovita, zeljasta biljka bez stabljike (ili sa veoma kratkom stabljikom). Listovi su glatki, paralelno raspoređeni, sa dubokim korenom i sa rogljasto-režnjastim i trnovitim segmentima. Cvjetovi su bjeličasti i formiraju cvjetnu glavu, okruženu ovojkom koji se sastoji od priperaka poredanih u više redova. Ovi priperci su široki 2-4 mm, pravi do sredine, kopljasto-zašiljeni na vrhu. Spoljašnji priperci su trnasto nazubljeni, a unutrašnji su izduženi, opnasto-suvi, sjajno-bijele boje. Otvorena glava ima izgled srebrnaste zvijezde.
Staništa: Raste po suhim padinama i kamenitim planinskim pašnjacima.
Upotrebljivi dijelovi: Korijen.
Sakupljanje: U martu-aprilu ili u septembru-oktobru. Oprano i od prljavštine očišćeno korenje sušiti u sjenci, u toplim prostorijama ili na suncu.
Aktivna svojstva: Esencijalno ulje (karlin), tanin, inulin.
Farmakološko djelovanje: Holagog (sredstvo koje pomaže lučenje žuči), diuretik (podstiče mokrenje), depurativ (za prečišćavanje krvi), sudorifik (podstiče znojenje), aperitiv (poboljšava apetit), digestiv (pomaže varenje), tonik (osvježavajuće sredstvo za kožu), vulnerarija (za brže zarastanje rana), febrifuga (lijek protiv groznice).
Terapeutske indikacije: Oboljenja jetre, bilijarna diskinezija (otežano pražnjenje žuči), oboljenja bubrega, hidropsija (vodena bolest), ekcem, dispepsija (poremećaji u organima za varenje), rane, kancer (rak) jezika.
Način upotrebe:
Dekokt: 10-20 g korena kuhati 5 minuta u 1 litri vode. Ostaviti da odstoji i procijediti. Piti 2 šalice dnevno između obroka.
Nema komentara :
Objavi komentar